Kanta-Häme

3D-teknologia auttaa rakennusten suunnittelussa, kun sisustusvaihtoehdot näkyvät jo valmistusvaiheessa

3D-teknologian avulla asiakas näkee esimerkiksi kännykältä tai tabletilta erilaisia valmisversioita rakennusvaiheessa olevan talon sisustuksesta.

– Ruudulla voi vaihtaa värimaisemaa ja tehdä kodista itsensä näköisen, Inkilä Kodit oy:n toimitusjohtaja Tomi Koistinen esittelee.

Inkilä Kodit oy on viime keväänä perustettu rakennusyritys Hämeenlinnassa.

3D on todettu asiakasta ja työn ostajaa helpottavaksi tekijäksi myös muissa yrityksissä.

Trendikodin myyntipäällikkö Samu Sippola sanoo, että heillä ei ole vielä sisätiloihin 3D-mallinnusta myyntivaiheessa. Tekniikka on kuitenkin todettu toimivaksi ulkoapäin tehdyissä kolmiulotteisissa mallinnuksissa.

Mammuttikodin myyjä Harri Kokkala puolestaan kertoo, että he ovat hyödyntäneet 3D-suunnittelua sisustusvaiheessa vuoden alusta lähtien.

Rakennuksen tietomallinnuksessa eli Bim-teknologiassa on kyse siitä, että tekniset suunnitelmat yhdistyvät jouhevaksi kokonaisuudeksi.

Bimissä esimerkiksi sähkö-, tila- ja putkisuunnittelu laitetaan samaan tietokantaan. Tämä auttaa käytännön vahinkojen välttämisessä kuten siinä, että viemäriputki ja sähköjohto eivät mene päällekkäin

Koistinen haluaa yhdistää 3D:n ja tietomallinnuksen hyödyt.

– 3D:n avulla on tarkoitus tuoda asiakaslähtöisyyttä, kun asuntoa voi tutkia virtuaalisesti. Me haluamme, että virtuaalimaailman takana ovat tarkat suunnitelmat, Koistinen kertoo.

Koistinen sanoo, että kyse on tavallaan samasta asiasta kuin Bimissä, mutta eroja on.

– Tavoitteemme on, että asiakas voi oikeasti saada sen, minkä näkee virtuaalimaailmassa. Rakennamme taustalle tarkat tekniset suunnitelmat, jolloin asiakas saa sen, mitä näkee, Koistinen toteaa.

Hänen mukaansa tärkeää on myös se, että 3D-teknologia säästää valtavan määrän työtä.

Monta suunnittelijaa eri työnvaiheissa voi johtaa siihen, että he toimivat liikaa erillään. Tällöin suunnitelmat voivat joutua törmäyskurssille toteutusvaiheessa.

Inkilä Kodit oy perustettiin viime keväänä. Koistinen uskoo, että erikoistuminen ja maltillinen kasvu ovat heidän vahvuuksiaan.

Hän sanoo, että ei halua puhua rakennusvaiheessa pelkästään talosta, vaan kodista. Kun rakenntaan kotia, kyse on kokonaisuudesta.

– Silloin täytyy ottaa huomioon esimerkiksi ilmansuunnat ja ympäristö, Koistinen sanoo.

Koistinen korostaa pieniä ja yksinkertaisia parannuksia, jotka tekevät arjen miellyttävämmäksi.

Esimerkiksi makuuhuoneissa äänieristystä on paranneltu seinässä olevalla tuplakipsilevytyksellä.

– Se tuo makuuhuoneeseen äänieristyksen. Jos perheenjäsenillä on eri vuorokausirytmi, tämä on hyvä käytännön ratkaisu, Koistinen sanoo.

Tarkoitus on laajentua jatkossa myös Kanta-Hämeen ulkopuolelle.

Koistisen mukaan kyselyitä on tullut Pirkanmaalta, josta on käyty katsomassa taloja myös paikan päällä Hämeenlinnassa. HÄSA

Mainos