Kanta-Häme

40 päivää ilman ruokaa

 
Neljäkymmentä päivää ilman ruokaa. Hämeenlinnalainen pianisti Tuomas Nikkanen on kieltäytynyt kiinteästä ruoasta pääsiäisen alla jo useana vuonna.
 
– Yritän olla yhtä hyvä kuin Jeesus, joka vetäytyi 40 päiväksi autiomaahan, Nikkanen sanoo.
 
Pianisti ei vietä paastonaikaansa autiomaassa, mutta huomaa paaston vaikutukset itsessään Hämeenlinnan keskikaupungillakin.
 
– Vanhan Testamentin kuvaamina aikoina paastottiin, kun eteen tuli vaikeita asioita. Tavallaan huudettiin ja saatiin apua. Olen itsekin huomannut, että mitä tahansa vaikeita asioita elämässä on, paaston aikana ne tulee usein selätettyä.
 
Paasto alkoi kiinnostaa Nikkasta vajaat kymmenen vuotta sitten, kun hän kävi helluntaiseurakunnan nuortenilloissa, joissa pastori Matti Niemelä puhui asiasta.
 
– Se sytytti meikäläisen. Kokeilin ensin viiden päivän paastoa, ja kokemus oli hengellisessä mielessä ihmeellinen. Sain suloisia kokemuksia omassa jumalasuhteessani.
 
Jossain vaiheessa Nikkanen unohti paastoamisen, mutta viitisen vuotta sitten hän teki siitä jokavuotisen rutiinin. Usein hän paastoaa myös ennen joulua.
 
– Paaston aloittaminen ei ole vaikeaa. Nykyään ihan kaipaan sitä. Olen vähän herkuttelija, ja paastoon liittyy myös terveydellinen elementti, hän kertoo.
 
– Viime vuosina olen syönyt liikaa ja liian rasvaista ruokaa. Toivon paaston auttavan myös ruokaremontissa. Olen yrittänyt inspiroitua marjoista. Ehkä se nyt onnistuu.
 
Tapoja paastota on paljon, mutta Nikkanen suosii totaalista ruoattomuutta. Paaston aikana hän juo esimerkiksi mehuja ja teetä, mutta kieltäytyy alkoholista.
 
Paastoamiseen tottuu, ja näläntunne katoaa. Tulee ”paastomoodi”.
 
Nikkasen mielilukemistoa paaston aikana ovat kuitenkin keittokirjat.
 
– Tutkin eri ruokakulttuureja. Paaston aikana pystyn etsimään uusia reseptejä, sillä kun syön, alan vain tehdä ensimmäisestä näkemästäni reseptistä, hän nauraa.
 
Paastoamiseen kehotetaan valmistautumaan, mutta Nikkanen kertoo yleensä aloittavansa ”kertarysäyksellä”. 
 
– Lopetan syömisen kuin seinään. Melkeinpä päinvastoin syön paaston alla oikein kunnolla. Syömisen aloitan uudelleen yleensä keitoilla.
 
Olo virkistyy paaston aikana, Nikkanen kuvailee. Vaikka hänen lähtökohtansa paastoon on hengellinen, hän näkee paaston ”hyvänä työkaluna” moneen asiaan.
 
Paaston aikana on muun muassa alkanut kehittyä pitkään ajatuksissa ollut sävellystyö.
 
– On tarkkaavainen olo, ja olen ehkä vähemmän kiukkuinen. Itsekkyys vähenee.
 
Nikkasen paastoon ei lähtökohtaisesti liity esimerkiksi ekologisia näkökohtia. Paasto kuitenkin saa ajattelemaan muun muassa taloutta.
 
– Kuukauden kaupparahat jäävät käyttämättä. Paaston aikana tulee ostetuksi huomattavasti vähemmän.
 
Elimistökin puhdistuu. Nikkanen sanoo huomaavansa selvän muutoksen.
 
Jo viiden päivän paasto tuntui Nikkasesta aikoinaan hurjalta. Nyt 40 päivää tuntuu varsin sopivalta.
 
Häntä kiinnostaa lännen ja idän erilainen suhde paastoon. Lännessä se on useimmiten poikkeama normista.
 
– Idässä paastoa käytetään myös parannuskeinona. Kropassa on valtava voima. Se on todella kiehtovaa.
 
Hän suunnittelee paastoavansa jatkossa nykyistä notkeammin, aina tarvittaessa.
 
– Jos huomaan, että tarvitsisin paastoa, voin olla vaikka kymmenen päivää syömättä. Taidan lanseerata itselleni kymmenen päivän paaston. 

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic