Kanta-Häme

4G-verkot kasvavat nyt nopeasti kaupungeissa

Erittäin nopeat langattomat verkkoyhteydet leviävät hitaasti, mutta varmasti, myös Kanta-Hämeeseen.

Suomen kolmesta matkapuhelinverkko-operaattorista kaksi tarjoaa jo nopeimpia mahdollisia neljännen sukupolven (4G) LTE-matkapuhelinverkkoihin perustuvia yhteyksiä Hämeenlinnan seudulla.

DNA:lle Hämeenlinna oli yksi ensimmäisistä koealueista jo yli vuosi sitten ja tällä viikolla Sonera otti käyttöön oman LTE-verkkonsa Hämeenlinnassa.

Elisa ei toistaiseksi ole avannut LTE-tekniikkaa käyttävää verkkoa Hämeenlinnassa. Sen lähimmät huippunopeat verkot löytyvät Valkeakoskelta ja Hyvinkäältä.

Kuuluvuus loppuu jo Hätilässä

Uusien verkkojen kautta matkapuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen liitettyyn nettitikkuun voi saada huomattavasti nykyisiä mobiiliyhteyksiä nopeampaa tiedonsiirtoa.

Hyvissä olosuhteissa tietoa liikkuu verkosta laitteelle jopa yli kymmenen kertaa tyypillistä kodin kiinteää verkkoyhteyttä nopeammin. Nopeita yhteyksiä tarvitaan esimerkiksi etätyöhön tai verkon videopalveluihin.

Erittäin nopeiden yhteyksien peittoalue on toistaiseksi erittäin rajallinen. Esimerkiksi Hämeenlinnassa LTE-verkot kattavat käytännössä vain keskustan lähiympäristöineen. Katvealueita alkaa löytyä idässä jo Hätilässä ja lännessä keskussairaalan mäellä.

Soneran mukaan vuoden loppuun mennessä 40 prosenttia suomalaisista asuu sen 4G-verkkojen alueella. DNA kertoo verkkojensa toimivan yli 200 kunnassa ja kattavan puolet suomalaisista. Elisan mukaan sen 4G-verkot toimivat lähes 180 paikkakunnan alueella.

Operaattorit odottavat huutokauppaa

Nyt rakennettavat 4G-verkot toimivat 1,8 ja 2,6 gigahertsin taajuusalueilla. Näillä taajuuksilla yksittäisten tukiasemien peittoalueet jäävät niin pieniksi, että verkkoa ei kannata rakentaa harvaan asutuille alueille.

Verkko-operaattorit laskevat paljon ensi vuonna järjestettävän taajuushuutokaupan varaan. Siinä valtio myy oikeudet 800 megahertsin taajuuskaistaan. Kauemmas kantavalla matalalla taajuudella myös maaseudulle voidaan rakentaa kattava LTE-verkko.

Soneran mobiilipalveluiden viestintäpäällikön Timo Saxénin mukaan taajuushuutokaupan jälkeen LTE-verkot leviävät Etelä-Suomessa muutamassa vuodessa lähes yhtä laajalle kuin nykyiset 3G-verkot.

– LTE-tekniikan hienous on siinä, että se ei korvaa jo olemassa olevia verkkoja, vaan tuo huomattavasti lisää kaistaa niiden rinnalle, Saxén sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020