Kanta-Häme

4G:n aiheuttamat tv-pulmat korjataan ilmaiseksi

Jos vuodenvaihteen jälkeen osa tv-kanavista on mystisesti kadonnut, tai lähetyksissä on aiempaa enemmän häiriöitä, voi vian syy löytyä läheisestä teleoperaattorin antennimastosta.

Matkapuhelinverkkoja omistavat DNA, Sonera ja Elisa saivat vuoden alussa luvan laajentaa uutta 4G LTE -verkkoa 800 MHz.: n taajuuksille, joita aiemmin käytettiin televisiolähetyksiin.

Tietyissä olosuhteissa uudet tukiasemat voivat sotkea myös antenniverkon tv-lähetysten vastaanottoa, sillä 4G LTE:n taajuuksille viritettyjä tv-antenneja ja vahvistimia on vielä monen talon katolla.

Näkyvyysongelmien ratkomiseksi kolme teleoperaattoria ovat yhdessä perustaneet Taajuustalkoot.fi -palvelun, jossa palvellaan kaikkia antenniverkon tv-katsojia.

Pahoja pulmia Kangasalla

Uusia 800 MHz:n 4G-tukiasemia on jo tammikuun aikana otettu käyttöön kymmeniä eri puolilla Suomea. Teleoperaattori Elisan teknologia-asiantuntijan Pekka Pussisen mukaan häiriöt ovat kuitenkin jääneet jopa odotettua vähäisemmiksi.

– Näyttäisi siltä, ettei tilanne ole niin huolestuttava, kuin vielä viime vuoden puolella odotimme. Vain Kangasalan keskustassa on tullut vastaan tilanne, jossa häiriötä on samanaikaisesti ollut useammalla alueen katsojalla.

Pussisen mukaan suurimmassa osassa tapauksia ongelman syy on löytynyt muualta kuin 4G-verkon aiheuttamista häiriöistä. Yleisimpiä ongelmat ovat olleet muutenkin heikoilla näkyvyysalueilla kaukana tv-lähettimistä.

Niissä tapauksissa, joissa häiriöitä aiheuttaa nimenomaan uusi 4G-tukiasema, asennetaan tv-antennin yhteyteen suodatin, joka leikkaa matkapuhelinkäyttöön siirretyt taajuudet kokonaan pois.

Vika korjataan ilmaiseksi

Vian etsintä ja korjaaminen ovat täysin veloituksettomia, jos syypää on uusi 4G-tukiasema ja jos toimeen on käyty ottamalla ensimmäiseksi yhteyttä taajuustalkoisiin.

– Yhteyttä pitää ottaa nimenomaan Taajuustalkoiden kautta, sillä siellä kartoitetaan valtakunnallisesti näitä ongelmia ja varmistetaan, mistä häiriöt johtuvat. Lisäksi sitä kautta tilataan korjaus, joten asiakkaalta säästyy vaivaa, Elisan Pekka Pussinen sanoo.

Omatoimisesti tilattujen antennikorjausten laskuja Taajuustalkoot ei maksa.

Vaikka häiriöt koskevat nimenomaan tv-lähetyksiä, on ongelmatilanteissa käännyttävä matkapuhelinoperaattoreiden puoleen. Suomen toisesta tv-lähetysverkosta vastaavasta Digitasta todettiin lyhyesti teleoperaattoreiden vastaavan kaikkiin asiaan liittyviin kyselyihin. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020