Kanta-Häme

4H:n trio siivoaa jätepisteitä

Trio Ruokkoojat on kiertänyt Hämeenlinnaa ja naapurikuntia pitkin kevättä. Se ei soita, vaan siivoaa Paperinkeräys oy:n jätepisteitä. Yhtiö on tehnyt puolen vuoden sopimuksen Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen kanssa siivousurakasta.

4H:n kehityspäällikkö Arto Mäkinen on ristinyt jätepisteitä kiertävän kolmikokon Trio Ruokkoojiksi. Työtä nuorten työpajan kolmikko on todella saanut tehdä.

He kiertävät kuukausittain aikana 58 jätepistettä Hämeenlinnan, Hattulan, Janakkalan ja Lopen alueella. Vilkkaimmat pisteet siivotaan useammin kuin kerran kuukaudessa.

Esimerkiksi Lahdensivuntien Hämeenlinnassa jätepisteessä Molokit pursusivat torstaina. Alueelle oli jätetty sekajätesäkkejä ja mm. vauvan turvakaukalo, vaikka tällä hetkellä sinne saisi tuoda ainoastaan paperia ja keräysvaatteita UFFin laatikkoon.

Alueella on yhä metallin ja lasin keräysastiat, mutta ne oli pultattu kiinni vuodenvaihteessa.

Omatoimiset kansalaiset ovat repineet ne auki ja täyttäneet.

Suuri hämmennys
Nuorten työpajan työntekijät Susanna Sipilä, Osmo Tuomisto ja Sampsa Simolin kertovat, että tilanne on sama monilla keräyspisteittä.

– Ihmiset eivät tiedä, että osaan vanhoista pisteistä on jäänyt vain paperinkeräys. Toisaalta outoa, että tänne tuodaan sekajätettäkin, jota ei koskaan ole kerätty näihin pisteisiin.

Myös Arto Mäkinen pohtii, että jätteiden lajittelussa vallitsee tällä hetkellä suuri sekaannus. Yksi systeemi on päättynyt ja uusi ei ole kunnolla käynnistynyt. Ihmiset toimivat vanhasta muistista.

Torstain kierroksella tarttui heti aamusta paperinkeräyspisteeltä matkaan mm. patja ja silityslauta.

Osan jätteestä mm. sekametallin, sähköromun ja akut keräysryhmä vie 4H:n omiin lajittelupisteisiin. Muusta jätteestä on sopimus, että ne viedään Kiertokapulan kaatopaikalle. 

Suuria aarteita kolmikko ei ole vielä jätepisteistä onnistunut dyykkaamaan. HäSa

Päivän lehti

8.7.2020