Kanta-Häme

50 vuotta sitten: 11 työtöntä Lammilla

Odottamaton työttömyystilanne on päivän kysymys Lammilla, jossa ei ole lainkaan osattu varautua näin suureen työttömyyteen, koska paikkakunnalla on käynnissä enemmän rakennustöitä kuin koskaan.

Niinpä työvoimatoimikunnan kunnanhallitukselle lähettämä kirjelmä, jossa kerrotaan työttömyyskortistoon hyväksytyn yksitoista henkilöä tuli täydellisenä yllätyksenä. 

Työttömyydestä on syytetty hakkuutöiden puutetta, mutta kunnan työhönsijoituksissa on kuitenkin todettu, ettei hakkuumiehiä ole tarvittaessa saatu. Työttömyyskortistoon merkityt ovat halukkaampia sisätöihin ja keveämpiin ulkotöihin, eivätkä metsätaloustyöt ole suosiossa.

Lammin kunnan metsänhoitotoimikunnan puheenjohtaja, metsänhoitaja Eero Paavola ei aivan sellaisenaan allekirjoita väitettä. Hänen mukaansa kysymys on pikemminkin metsätyömenetelmien rationalisoinnin aiheuttamasta miestyövoiman tarpeellisuuden pienenemisestä. Metsätyöt eivät enää anna työtä entisellä tavalla, koska ne suoritetaan tehostuneella koneellisuudella.

Lammilla kunta pyrkii ensi tilassa järjestämään työtä mahdollisimman monelle työttömyyskortteihin merkitylle puolustautumatta mitenkään sillä tosiasialla, ettei ole ainoa kunta jossa työttömyyttä ilmenee, mutta valitellen, ettei tähän osattu ennakolta valmistautua.

Lapualaisooppera vie kirjailija Arvo Salon raastuvanoikeuteen
Kansanedustaja Arvo Saloa vastaan esitetty kanne, jonka mukaan hän olisi syyllistynyt tekijänoikeudesta kirjallisiin tuotteisiin annetun lain rikkomisesta, siirtyy raastuvanoikeuden käsiteltäväksi.

Kanteen teki kapteeni evp. Artturi Vuorimaa, joka syyttää Arvo Saloa siitä, että tämä on sisällyttänyt Lapualaisoopperaansa osan hänen teoksestaan.

 

Lyhennelmä Hämeen Sanomissa 15.1.1967 julkaistuista uutisista

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic