Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Apollo-astronautit kiersivät kuun ja ikuistivat historiallisen kauniin kuvan maapallosta

Maannousu kuvattiin Apollo 8 -avaruusaluksesta jouluaattona 1968. Etualalla näkyy kuun pintaa. Kuva: Frank Borman / NASA

Jouluna 1968 maailma jännitti Apollo 8 -avaruusaluksen ja siinä matkanneiden kolmen astronautin kohtaloa.

Avaruusalus oli ensimmäinen, jolla ihmiset matkasivat kuun ympäri.

Kuun pimeällä puolella ollessaan astronautit olivat kauempana maapallosta kuin yksikään ihminen koskaan aiemmin.

 

Avaruuslentoa jännitettiin maan päällä läpi joulun pyhien.

Miljoonat televisionkatsojat näkivät aatonaattona ensimmäistä kertaa, miltä maapallo näyttää 320 000 kilometrin päästä.

Näin Hämeen Sanomat kertoi asiasta jouluaattona 1968:

 

”Apollo-8 -avaruusaluksen kiitäessä edelleen poispäin maapallosta kohti kuuta astronautit välittivät suoran televisiolähetyksen kapselinsa ikkunasta. Kuvassa näkyi Etelä-Amerikka ja lounasosa Yhdysvalloista. Puolet maapallosta oli Kuun varjossa.

Kuvatessaan näkyä astronautit kertoivat, että meret ovat syvän sinisiä ja mantereet ruskeita. Eteläinen pallonpuolisko on paksun pilviverhon peitossa.

Lähetys oli jo toinen, jonka astronautit lähettivät kapselistaan sen jälkeen, kun se viime lauantaina laukaistiin Cape Kennedystä Kuun ympärimatkalleen.”

 

Astronautit ottivat matkallaan myös tämän artikkelin alussa nähdyn kuvan maapallosta.

Maannousu kuvattiin Apollo 8 -avaruusaluksesta jouluaattona 1968. Etualalla näkyy kuun pintaa. Kuva: Frank Borman / NASA

Nimen ”Earthrise” eli ”Maannousu” saanutta kuvaa pidetään yhtenä vaikuttavimmista valokuvista valokuvauksen historiassa.

Astronautti Frank Bormanin jouluaattona 1968 otetussa kuvassa sininen maapallo nousee etualalla olevan kuun takaa vasten mustaa, tyhjää avaruutta.

Astronautit olivat vähällä jättää koko kuvan ottamatta, sillä sitä ei oltu merkitty avaruuslennon kuvausohjelmaan. Avaruuslentäjät olivat kuitenkin niin vaikuttuneita komeasta näystä, että he uhrasivat sen ottamiseen yhden ruudun 70-millisestä filmistään.

Kuvasta on myöhemmin tehty lukemattomia julisteita, paitoja ja postimerkkejäkin. HäSa

Menot