Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Hämeenlinnan radionkuuntelijat saavat odottaa stereota

Yleisradion johtokunta on tehnyt päätöksen stereon koelähetysten aloittamisesta pääkaupungissa ja sen lähiympäristössä – askel, jota erinäiset musiikkipiirit varmaan tervehtivät suurella tyydytyksellä.

Kaikki on kuitenkin vasta alkamassa ja toistaiseksi stereolähetykset rajautuvat pääkaupunkiseudulle. Lokakuun 28. päivänä kuullaan Helsingissä näistä lähetyksistä ensimmäinen Stadioinin torniin sijoitettavan väliaikaisen ula-aseman kautta ja vastaanottimet sijoitetaan MEssuhalliin Tv/radio- ja soitinalan näyttelyyn.

Mikä sitten on stereo? Koettakaamme selittää asia mahdollisimman epätieteellisesti.

Aivan niin kuin yhdellä silmällä katsottaessa on vaikea arvioida etäisyyksiä, on vain toista korvaa käyttäen vaikea tajuta kuultavan äänen suunta. Kahdella korvalla kuunneltaessa ääni tulee kumpaankin korvaan hiukan eri aikaan ja eri voimakkuudella ja näin syntyy suuntavaikutelma.

Stereotallennuksessa käytetään kahta mikrofonia, jotka kuulevat esityksen niin kuin ihmiskorvat, esim. tietyn soittimen ääni läpi tulee ääni kumpaankin mikrofoniin hieman eri aikaan ja eri voimakkuudella. Kummankin mikrofonin ”kuulema” signaali tallennetaan erikseen omalle ääniraidalleen magneettinauhalle ja johdetaan seterovahvistimen kautta omiin kaiuttimiinsa, jotka ovat oikealla ja vasemmalla.

Mitä stereolaitteiden hankinta sitten maksaa? Alimmillaan stereovastaanottimen hinta on noin 700 markkaa.

Ulkomailla kiinnostus stereota kohtaan on eräin paikoin voimistunut nopeasti. Ruotsissa säännöllisiä lähetyskokeiluja on harrastettu jo jonkin aikaa ja Länsi-Saksassa ovat säännölliset lähetykset jatkuneet jo parin vuoden ajan. Niin ikään on stereolähetyksiä säännöllisesti Englannin ja Hollannin radioitten ohjelmistossa.

Mikäli Helsingin lähetykset onnistuvat, on odotettavissa, että Yleisradio laajentaa stereolähetystoimintaansa myös muualle maahan.

Hämeenlinnan ja muun Kanta-Hämeen radionkuuntelijat saavat siis vielä luvan odottaa – ja kuunnella entisiä, melkoisesti halvempia laitteitaan.

 

Julkaistu Hämeen Sanomissa 25.10.1966

Päivän lehti

17.2.2020