Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Hanssin-Jukan on väistyttävä rakenteilla olevan kadun tieltä

Lentokone Hanssin-Jukka on jo vuosien ajan kuulunut erottamattomasti Hämeenlinnan Rantatorin katukuvaan. Se on ollut turistien ihmetyksen ja ihastelun kohteena, sen viihtyisissä suojissa on nautittu lukemattomat kupposet kuumaa kahvia tai vilvoittavia virvoitusjuomia.

Mutta nyt – jos sallitaan pieni sanaleikki – on tullut katu kuvaan. Hanssin-Jukalla on edessä siirtyminen toiseen paikkaan tai sitten lopullinen pääsy vanhuuden lepoon.

Rakenteilla oleva Hopeaseppientie, joka alkaa ns. Hopeaseppien sillalta ja kulkee ohi Hämeenkaaren, vaatii käyttöönsä myös sen tilan, jossa Hanssin-Jukka nyt on. Samoin Vanha Urheilukenttä häviää kadun tieltä pois.

Yhteiset siirtotalkoot tänään kello 10
Kaupungin kulttuurilautakunta katsoi lähes yksimielisesti Hanssin-Jukalla olevan jo siinä määrin kulttuurihistoriallista arvoa, ettei sitä niin vain saa hävittää.

Nuorisotyö- ja raittiuslautakunta katsoi parhaaksi paikaksi lentokonekahviolle keskeisen kauppatorin ylälaidan. Myöhemmässä vaiheessa tulee esille lentokoneen siirtäminen mahdollisesti kaupunginpuistoon.

Helsingistä insinööritoimisto H.Appelqvist & Co:sta dipl.ins. Harald Appelqvist on tutustunut lentokoneen siirtomahdollisuuksiin sitä hajottamatta. Ins. Appelqvist suoritti ns. kartogrammetrisen tutkimuksen, jolla hän laski ja määritteli sen kulman, jossa koneen kuljettaminen on edullisinta suorittaa.

Siirto suoritetaan tänään klo 10 ja se on päätetty tehdä talkoilla ihmisvoimin hinaamalla. Tarkoitukseen on varattu 16 pitkää, vahvaa köyttä, ja nyt pitäisi löytää vain runsaasti ”kansanjuhlaan” innostuneita nuoria ja vanhempiakin henkilöitä.

Heidän toivotaan saapuvan tänään kello 10 Hanssin-Jukan luo, mieluummin työvaatteissa. Rukkaset ovat välttämättömät.

Uutinen on julkaistu Hämeen Sanomissa 1.4.1967

Päivän lehti

4.6.2020