Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Joutilaiden yhteiskunta vuoden 2000 paikkeilla

Vuoden 2000 paikkeilla yhteiskuntamme aikuisväestö viettää pääosan elämästään joutilaina, sanoi Tampereen yliopiston rehtori Paavo Koli SOL:n kulttuuripäivillä Tampereella tiistaina pitämässään esitelmässä.

– On varsin todennäköistä, että jo vuonna 2000 oman yhteiskuntamme väestö on jaettava kolmeen luokkaan: kolmannes käy erilaisia kouluja, kolmannes käy töissä ja kolmannes on joutilaina. Joutilaisuuden ongelma on nähtävä tätäkin laajemmaksi ilmiöksi. 

– Viiden päivän työviikko on tuskin enempää kuin välivaihe neljän, kolmen, mahdollisesti sitäkin vähempien työviikkoon. Tehokkuutta ja suorituksia palvova yhteiskunta ajaa itsensä, mikäli nykyinen kehityssuunta jatkuu, täydelliseen umpikujaan, sanoi rehtori Koli.

Ennusteiden mukaan noin 80 prosenttia Euroopan johtavien teollisuusmaiden ja Yhdysvaltojen väestöstä on saava elantonsa vuonna 2050 palveluelinkeinojen alueella. Jyrkkä muutos kertoo, että maaseutuvaltainen elämäntapa muuttuu tyystin kaupunkivaltaiseksi. Vuonna 2000 asuu noin 90 prosenttia Euroopan kansoista urbaanisissa keskuksissa.

Huomattava pääosa teollisten yhteiskuntien työvoimasta on jo lähitulevaisuudessa ”henkistä työvoimaa”. Laskelmien mukaan tuotantomenetelmien lisääntyvä erilaistuminen nostaa lähimpien kahdenkymmenen vuoden kuluessa henkisen työvoiman määrän Yhdysvalloissa noin 50 prosenttiin, kun taas ammattitaidottomien työntekijöiden määrä vähenee vastaavana ajanjaksona noin 40 prosentilla.

Jää arvoitukseksi syntyykö poistuvan teollisen proletariaation tilalle henkinen proletariaatti, joka muodostuu edellistä laajemmaksi ja protestiherkemmäksi.

Tieteellistekninen kehitys pakottaa lisäksi siirtämään ihmisiä tulevaisuudessa eläkkeelle tai joutoaikaan nykyistä paljon aikaisemmin.

 

Uutinen on julkaistu Hämeen Sanomissa 4.1.1967

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic