Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Karkkila ja Loppi arvovaltasodassa

Karkkilan ja Lopen kunnan kesken taitetaan peistä, ja välit kiristyvät jatkuvasti yhä kireämmiksi. Varsinaisesta sodanjulistuksesta kuntaportaassa ei ole pelkoa, sillä kyseessä on jonkinlainen kulttuurivallankumous. Kaikki juontaa juurensa taiteilija Kustaa Ilmari Huitin testamentista.

Karkkilan kunnan puolella halutaan tuottelias taiteilija sälyttää Pyhäjärven pojaksi ja Lopella asuvat taiteilijan sukulaiset taas haluaisivat, että omaisuus saataisiin Lopen puolelle museoksi. Esineistö testamentattiin Pyhäjärven Säästöpankille ehdolla, että omaisuutta valvomaan perustetaan säätiö. 

Kahden osapuolen kiistellessä ränsistyvät arvokkaat museoesineet hatarassa talossa kuudetta vuotta. Jotkut väittävät esineitä hävinneenkin. Kysymys on suurista rahallisista arvoista.

Omaiset olisivat halukkaita kompromissiin pyhäjärveläisten kanssa, mutta ainakaan toistaiseksi ei mitään siihen viittaavaa ole ollut edes mahdollisuuksien rajoissa.

Museon ja muiden esineiden siirtämistä Lopen alueelle puoltaa jo sekin, että Ilmari Hultti oli lämmin Lopen ystävä, joka ei suostunut edes puhumaan Pyhäjärven murretta, vaikka hänen toinen ateljeensa sijaitsikin Pyhäjärven Vaskijärvellä.

Humalainen ammuskelija haavoitti neljää ihmistä
Humalainen ammuskelija ampui lopuksi laukauksen omaan ohimoonsa perjantai-iltana Merikarvialla.

Merimies Raimo S:lle ja kahdelle nuorelle miehelle oli tullut erimielisyyttä Majan talossa, jonka jälkeen S ampui talon ikkunat säpäleiksi ja koetti osua ulkona näkemiinsä ihmisiin. Liikkuvan poliisin konstaapeli sai ammuskelussa luodin vatsaansa ja paikallisen poliisin konstaapeli haavoittui kaulaansa.

Lisäksi S osui maanviljelijää jalkaan ja maidonhakumatkalla ollutta koulupoikaa käsivarteen.

Päivän lehti

6.6.2020