Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Mallasvesi ja Roine puhdasvesialtaiksi - likavedet Vanajaan

Valkeakosken kaupunginvaltuuston istuntosali oli jokaista paikkaansa myöten täynnä, kun Hämeen vesiensuojeluyhdistys oli järjestänyt Tampereen ja sen lähikuntien sekä teollisuuden edustajille neuvottelu- ja tiedotustilaisuuden.

Täkeimpänä asiana käsiteltiin Mallasveden ja Roineen säilyttämistä tämän alueen raakaveden lähteinä.

Tilaisuudessa sivuttiin myös Vanajavesistön saastumista, minkä estämiseen nykyisillä keinoilla ja varoilla ei näytä löytyvän minkäänlaisia mahdollisuuksia. Mm. Valkeakoskella pyritään johtamaan kaupungin ja teollisuuden kaikki jätevedet eteläisiin vesiin eli juuri Vanajavesistöön ja säilyttämään Mallasvesi puhtaana.

Sääksmäen kunnanjohtaja U.T.Koiranen totesi, että kaikesta päätellen Vanajavesi näyttää olevan sopiva saastutettavaksi miten tahansa. Tutkimuksen mukaan sieltä on happi lopussa, virkistäytyminen on kyseenalaista ja kalastus on menettänyt merkityksensä. Voisi kysyä, noudatetaanko Suomessa vesilakia vai ei.

Hämeenlinnaan Paroistentie
Teroma oy -nimisen tekstiilialan tehtaan Hämeenlinnaan siirtymisen johdosta joudutaan rakentamaan uusi katu, joka on ristitty Paroistentieksi.

Teroma oy:n tehdas rakennetaan Paroisillle moottoritien ja Pälkäneelle menevän tien väliselle alueelle. 

Aurausauto vajosi Lehijärveen – varusmies kuoli
Jäätietä auraamassa ollut puolustusvoimien auto vajosi jäähän syntyneen railon läpi pohjaan eilen Lehijärvellä. 

Autoa ohjannut pioneeri ei päässyt pelastautumaan, vaan sai surmansa jäisessä vedessä. Kaksi muuta mukana ollutta henkilö sen sijaan onnistuivat poistumaan auton ovesta ja pääsivät pinnalle.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic