Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Mikroaalloilla ruoka lämpimäksi

Nopeasti ja vaivattomasti käy ruoan lämmittäminen Husqvarna-yhtiöiden kehittämässä sähköuunissa, toimintaperiaatteeltaan eroaa tavanomaisista menetelmistä. Uuni näet työskentelee mikroaalloilla, jotka ovat suurienergistä sähkömagneettista energiaa.

Magnetroniputkessa syntyvät aallot ohjataan aallonjohtimella uunitilaan, missä ne muodostavat tasaisen ja liikkuvan mikroaaltokentän. 

Kun orgaaninen aine, esim. ruoka, joutuu tähän sähkömagneettiseen kenttään, joutuvat sen molekyylit voimakkaaseen liikkeeseen, jolloin lämpö syntyy itse ruoassa eikä johdu ulkopuolelta kuten tavallisella lämmitysmenetelmällä.

Uuneja alettiin valmistaa Ruotsissa seitsemän vuotta sitten ja nykyisin niitä on käytössä Suomessakin baareissa, kahviloissa sekä henkilökuntaruokaloissa.

Uuni on lähinnä tarkoitettu etukäteen valmistettujen ruokien kuumentamiseen tarjoilukelpoiseksi, mm. jääkaappilämpöisen annoksen kuumentaminen kestää vajaan minuutin.

Uuneista kiinnostuneilla on tilaisuus tutustua niiden toimintaan Kaupungin Hotellissa vielä tänään avoinna olevilla esittelypäivillä.

Päivän lehti

4.6.2020