Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Musiikinopetus yksityisasunnoissa kiellettiin

Hämeenlinnan raastuvanoikeudessa saatiin eilen päätökseen kolmannen kerran esillä ollut juttu musiikinopetuksen harjoittamisesta yksityisasunnossa.

Harvinaisessa oikeudenkäynnissä olivat vastakkain hämeenlinnalainen Asunto-osakeyhtiö Paavonkulma ja lääket. ja kir. tri. Ensio Kurki-Suonio, joka oli nostanut kanteen asuntoyhtiötä vastaan sen johdon päätettyä yksimielisesti kantajaa lukuunottamatta kieltää musiikinopetuksen – pianonsoitonopetuksen – harjoittamisen tri Kurki-Suonion Paavonkulmassa olevassa yksityisasunnossa.

Kiista sai alkunsa tri Kurki-Suonion puolison, pianistin ja pedagogin Aino Kurki-Suonion ja samassa talossa asuvan hammaslääkärin kesken syntyneestä erimielisyydestä. 

Hammaslääkäri on ollut sitä mieltä, että hänen huoneistonsa yläpuolelta aamusta iltaan kuuluva pianonsoitto häiritsee häntä ja muita talon asukkaita.

Opetus asunnossa oli jatkunut senkin jälkeen, kun taloyhtiön johto oli lain pykäliin nojaten päättänyt ottaa mainitun huoneiston vuoden ajaksi hallintaansa siten lopettaakseen musiikinopetuksen huoneistossa.

Raastuvanoikeus katsoi oikeaksi hylätä Kurki-Suonion nostaman kanteen.

Baijerin vaalien tulos huolestuttaa maailmaa
Länsi-Saksan äärioikeistolaiset kansallisdemokraatit, joita heidän vastustajansa nimittävät uusnatseiksi, tekivät sunnuntaina toisen suuren läpimurtonsa kahden viikon aikana voittamalla 15 paikkaa Baijerin maapäivillä.

Ruotsin pääministeri sanoi olevan pelottavaa, että uusnatsit ovat saamassa jalansijaa Länsi-Saksan poliittisessa elämässä. 

Pariisissa eräs hallitusta lähellä oleva henkilö sanoi, ettei Ranska ole uudelleen toimettomana, kun Saksa hioo kotkan kynsiään.

 

Julkaistu Hämeen Sanomissa 22.11.1966

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic