Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Ovatko liitosalueen asukkaat toisen luokan kaupunkilaisia?

Vanajan asevelikylä on eräs niistä asutustaajamista, joka sulatettiin Hämeenlinnan kaupunkiin alueliitoksen yhteydessä. Nyt asevelikylässä asustaa yli puolisen tuhatta hämeenlinnalaista, jotka eivät halua jäädä omaan hiljaiseloonsa.

Kaupunginisät lupaavat parannusta ja kohennusta. Mutta asevelikyläläiset haluaisivat muutosta nopeasti. He puhuvat olevansa toisen luokan kaupunkilaisia.

Puutarhaviljelijä Hugo Jokinen mainitsee, että asevelikylässä oli voimassa kymmenisen vuotta rakennuskielto. Pari vuotta sitten lääninhallitus vahvisti rakennuskaavan, mutta nyt on Hämeenlinnan kaupunki jälleen julistamassa aluetta rakennuskiellon alaiseksi.

– Odotamme myös kunnollista ulospääsytietä kaupunkiin. Teiden aurauksen suhteen olemme niinikään toisen luokan kaupunkilaisia. 

Valaistuja katuja on vain muutama. Suurin osa alueesta on myös vesi- ja viemäriverkkojen ulkopuolella ja kesäisin kaivot usein kuivuvat.

Rouvat Maiju Koljonen ja Vuokko Salonen kaipaisivat kaupunginosaan erityisesti lastenseimeä.

– Lastentarhojen puuttuminen tekee elämän hankalaksi, jos molemmat perheenjäsenet käyvät työssä. Ja olisihan se mukava saada myös valoa pimeyteen, emme me sitä uudistusta vastustaisi. 

– Muuten tämä on oikein mukava ja rauhallinen kylä. Lapset saavat olla vapaasti ulkona ja telmiä mielensä mukaan.

 

Perjantaina tammikuun 20. pnä 1967

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic