Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Saunaveden jälkiloisketta raastuvassa

Saunaveden loiskinnan ja vihtomisen läiskeen jälkimainingit ulottuivat eilen Hämeenlinnan raastuvanoikeuden istuntoon saakka.

Prosessi juontaa alkunsa viime keväisestä saunaillasta Hämeenlinnan kaupungin eräässä saunalaitoksessa ja alkoi suomalaiseen saunaan oleellisesti kuuluvan vihtomisen aiheuttamista vesipisaroista.

Kuumien vesipisaroiden roiskuttaja ei ollut Jukolan Eero, vaan eräs 12-vuotias pikkupoika, jonka vihtominen ärsytti lauteilla ollutta hämeenlinnalaista kauppiasta siinä määrin, että hän ryhtyi puolestaan ”vihtomaan” pojan selkää. Tästä puolestaan ei pitänyt pojan isä ja asiat kehittyivät siihen suuntaan, että miesten kesken syntyi käsikähmää ja vähän käsillä huitomistakin. Vesiämpäreitten saunavesikin loiskui yli äyräitten ja roiskui saunassa olleiden muidenkin kylpijöiden päälle.

Nahistelupaikalle kutsui mainittu kauppias poliisin ja asia joutui normaalitietä raastuvanoikeuden ratkaistavaksi. Pojan isää syytettiin lievästä pahoinpitelystä yleisellä paikalla ja kauppias vaati kivusta ja särystä 500 markkaa.

Tilanne muuttui oikeudessa sikäli, että vastaaja syytti kauppiasta alaikäiseen kohdistuneesta pahoinpitelystä, mihin yleinen syyttäjä Osmo Välke yhtyi.

Asiassa kuultiin saunassa samanaikaisesti olleita kahta kylpijää, joiden lausuntojen mukaan asiat kehittyivät edelläkerrotun mukaisesti. He eivät pitäneet tapausta vakavana, vaan johtuivat nahistelu ja käsikähmä ynnä tilanteeseen kuuluneet mielenpurkaukset lähinnä liian kuuman löylyn, vaan ei missään tapauksessa alkoholin vaikutuksesta.

Oikeuden puheenjohtaja Osmo Laakso katsoi oikeaksi lykätä asian käsittelyn lokakuun 13. pnä pidettävään raastuvanoikeuden istuntoon, johon molemmat osapuolet velvoitettiin saapumaan sakon uhalla.