Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Stipendiaatit valmistautuvat talven ja humalaisten varalle

Viitakiven opistossa Hauholla on meneillään seminaari Suomessa opiskeleville valtionstipendiaateille ja kymmenhenkiselle Japanin hallituksen lähettämälle nuorisovaltuuskunnalle. Utelimme muutamilta osallistujilta heidän olostaan maassamme.

Sudanista kotoisin oleva 27-vuotias Hassan Abdella opiskelee Suomessa kemiaa ja geologiaa. Talven tuloa Hassan odottaa jännityksellä, sillä se on hänen kuulemansa mukaan vallan kauhea. Siksi kai hän lausuukin kiitollisuutensa siitä, että hänelle oli varattu asunto jo silloin kun hän saapui maahan.

Wirat Chunwarin on 31-vuotias thaimaalainen, joka opiskelee puukemiaa. ”Suomalaiset erottuvat muista eurooppalaisista jo ulkonäöltään, muta myös kooltaan. Suomalaiset eivät olleetkaan niin suuria kuin kuvittelin. He ovat siistejä, hiljaisia ja ystävällisiä.”

30 vuoden ikäisen Toure Daoudan kotipaikka on Norsunluurannikon pääkaupunki Abidjan. Hän tutustuu suomalaiseen arkkitehtuurin teknillisessä korkeakoulussa. ”Kun menin tanssimaan, kysyivät pojat, tulinko tänne vaaleitten tyttöjen takia. Yleensä tuntuu olevan sellainen käsitys, että ulkomaalaiset ovat Suomessa vain heidän takiaan. Humalaiset nuoret joskus huutelevat ja ihmettelevät ihonväriäni.”

 

(Lyhennelmä Hämeen Sanomissa 22.9.1966 julkaistusta uutisesta)