Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Sukeltajien rohkea yritys vielä rahoituksesta kiinni

Kuten aikaisemmin pariinkin otteeseen on lehdessämme kerrottu, hautovat hämeenlinnalaiset urheilusukeltajat Rainer Ansalahti ja Reijo Viiala suunnitelmaa kahdeksan päivän asumisesta Ahveniston järven pohjaan ankkuroidussa aluksessa. Tämä oloissamme ainutlaatuinen ja monia riskejäkin sisältävä kokeilu on kuitenkin edelleen rahoituksesta kiinni.

Jo muutaman päivän kuluttua saataneen kuitenkin tietää, suostuuko eräs suuri laitos, nimi jääköön vielä toistaiseksi mainitsematta, järjestämään tarvittavat varat. Lupauksia tähän suuntaan on tehty, mutta lopullinen päätös puuttuu. Aikaisemminhan neuvoteltiin asiasta erään aikakauslehden kanssa, mutta ei kuitenkaan päästy sopimukseen.

Jos rahoitus ei pian järjesty, sulaa koko rohkea yritys olemattomiin kuin voi auringonpaisteessa. 

Se olisi vahinko, sillä ilmeisesti miesten suunnittelemalla kokeella olisi jopa tieteellistäkin merkitystä. 

Sitäpaitsi hankkeen valmistelu on jo viety niin pitkälle, että tarvittava alus odottaa valmiiksi väännettyinä metalliosina kokoonpanoa eräässä pienessä hämeenlinnalaisessa konepajassa. 

Vesitunnelin tietä etsitään Koskella
Helsingin ja sen ympäristön vedentarve kasvaa ja uusia keinoja vedensaannin turvaamiseksi on etsitty kauan. Uudenmaan vesivarojen vähäisyyden vuoksi on ratkaisua etsitty kauempaa, ja tultu siihen tulokseen, että Päijänteen vedet on johdettava helsinkiläisten juotavaksi.

Suunniteltu Päijänne-Helsinki-vedensiirtotunneli rakennetaan vaiheittain. Vuonna 1971-75 rakennetaan Hausjärveltä Silvolan tekojärveen johtava tunneli. Matkaa on noin 60 km. Tätä varten tehdään nyt geologisia tutkimuksia Koskella.

Sunnuntaina kesäkuun 4. pnä 1967

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic