Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Täytyykö minikoulut aina lopettaa?

Hämeenlinnan kaupungin saatua Vanajalta perinnöksi useita kouluja on kohta ruvettu heiluttamaan lakkautusuhan kirvestä eräiden pienten koulujen pään päällä. mm. Kankaisten koulun kohtalo on jo vaakalaudalla.

Tällöin tulee helposti erityisesti koulupiiriläisten mieleen kysymys: Onko pieni koulu aina pakko lakkauttaa?

Jo v. 1922 on Kankaisten kylässä kokoonnuttu pohtimaan koulun perustamista kylän lapsille. Kun yritys rakentaa koulu yhdessä maalaiskunnan kanssa ratkesi, perustettiin ainoastaan Vanajan kunnan toimesta koulu, joka aloitti toimintansa v. 1926 Hangasmäessä Tientaustan talossa. 

Vuonna 1929 valmistui oma koulutalo. Se oli silloin varsin nykyaikainen, mutta vuosien kuluessa on se tietenkin jäänyt kehityksessä jälkeen. Kuitenkin koulutalo v. 1962 suoritetun peruskorjauksen jälkeen on edelleen varsin hyvässä kunnossa ja täyttää pienelle maaseutukoululle asetettavat vaatimukset.

Kyläläiset, joista tuntuisi erittäin ikävältä, jos koulu lakkautettaisiin, kokoontuivat vanhempainkokoukseen maaliskuun 17. päivänä. Kun vanhempain kokous ei voi tehdä mitään päätöksiä asiassa, päätettiin kuitenkin saattaa vanhempain mielipide kirjelmän muodossa kaupunginvaltuuston tietoon.

 

Uutinen on julkaistu Hämeen Sanomissa 17.4.1967

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic