Kanta-Häme

50 vuotta sitten: Viimeinen lautta Vanajavedellä

Haitarin sävelet, kaunis Veera ja tervahöyryn puksutus kuuluvat nykyään jo muistojen joukkoon.

Tiistaina hinasi Nokia Oy:n hinaaja Nokia-3 viimeistä puutavaralauttaa tältä kesältä pitkin Vanajanselkää. Yötä päivää viikonvaihteista lukuunottamatta jatkunut kuljetus on päättynyt – hinaajien hahmot poistuvat Vanajavedeltä.

Nokia Oy:n piiriasiamies A.E.Ilva kertoo, että Nokia Oy:n etäisin laivauspiste on Janakkalan suunnassa Kernaalanjärvellä. Muut Turengin piirin piirin purkauspaikat ovat Turengin Hiidensillalla ja Hattulan Mierolassa. Puutavaraa saapuu Hyvinkään piiristä, Nurmijärveltä, Pusulasta ja Pyhäjärveltä Ul. Omasta piiristä puuta saadaan Lopelta, Hausjärveltä ja Janakkalan eteläosista.

Kesän kuluessa on puutavaraa virrannut Nokialle noin 100 000 kuutiometriä. Puutavara on ollut enimmäkseen kuivaa paperipuuta.

Vanajavettä ovat kesän aikana seilanneet myös kolmen muun tehtaan hinaajat, joiden työ alkaa olla myös kohta lopuillaan.

Viimeisessä lautassa oli tavallista vähemmän puutavaraa. Nokia-3:n jäljessä lipuu yleensä 380 nippua, mutta tällä viimeisellä kerralla hinattiin ainoastaan 140 nippua.

 

(Uutinen on julkaistu Hämeen Sanomissa syyskuussa 1966)

Menot