Kanta-Häme

50 vuotta täyttävä Sari Rautio uskaltaa tarttua hetkeen: "Elämässä kaikki ei ole mahdollista, mutta suuntaa voi silloin muuttaa"

Sari Rautio

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.

Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa. Siitä seurasi kuitenkin se, että perheessä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja.

– Isovanhemmat olivat paljon elämässäni. Minua on kannustettu ja uskottu siihen, että kaikki on mahdollista, hän kertoo.

 

Jo koululaisena Rautio aloitti työnteon pizzerian tiskarina, mutta äiti keksi lukiolaistytölle hohdokkaampaa: hän ilmoitti tyttärensä kauneuskilpailuun. Voitto poiki muun muassa mallintöitä Pariisissa.

– Jälkeenpäin olen kysynyt äidiltäni, miten hän uskalsi päästää 16-vuotiaan maailmalle, Rautio päivittelee.

Vastaus oli tyypillisen rohkaiseva. Äiti luotti siihen, että kyllä tytär pärjää.

Mallintyöt Ranskassa jäivät, sillä Rautio halusi palata Suomeen ja käydä lukion loppuun. Melko pian hän tapasi nykyisen aviomiehensä, ja perheeseen syntyi neljä lasta.

– Opiskelin perheellisenä, ja opiskelen vieläkin. Opin, että monia asioita voi tehdä lomittain, hän kertoo.

 

Tällä hetkellä Rautio työskentelee puolet työajastaan Sitran vanhempana neuvonantajana. Toisen puolen hän on Hämeenlinnan kaupunginhallituksen palkallisena puheenjohtajana.

Vuonna 1967 perustettu Sitra eli Suomen itsenäisyyden juhlarahasto on “suomalaisten tulevaisuustalo, jonka tavoitteena on reilu ja kestävä tulevaisuus”.

Mitä vanhempi neuvonantaja tekee työkseen?

– Työskentelen kuntien johdon kanssa, ja rakennamme kunnille uusia rahoitusmalleja, Rautio kuvailee.

Hän pitää työtään näköalapaikkana Suomen kuntien tulevaisuuteen.

– Ne kunnat menestyvät, jotka tarttuvat itse asioihin ja tekevät yhteistyötä muiden kanssa, hän sanoo.

Hämeenlinnankin kannattaisi hänen mielestään edistää omaa maakuntamallia mahdollisimman pian. Kolminapainen kuntayhtymä voisi olla realistinen vaihtoehto.

 

Perhe oli oikeastaan se syy, jonka takia Sari Rautio alun perin lähti mukaan järjestötoimintaan ja politiikkaan. Yksi lapsista on tarvinnut autismioireidensa takia erityistä tukea, ja tarvitsee vielä aikuisenakin.

Poliittinen toiminta on vienyt Raution sittemmin muun muassa kuntaliiton hallituksen ja Hämeen maakuntahallituksen varapuheenjohtajaksi.

Eduskuntaan hän ei kolmella yritykselläkään päässyt, joten seuraaviin vaaleihin hän ei asetu ehdolle. Maakuntatyö sen sijaan kiinnostaa.

 

Toive siitä, että maailma olisi hyvä vielä silloinkin, kun omat lapset viettävät 50-vuotisjuhliaan, on saanut Raution pysymään politiikassa. Elämä on näyttänyt, että kaikki ei ole mahdollista, mutta suuntaa voi silloin muuttaa.

– Meillä on vain tämä hetki. Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotain.

Sari Rautio täyttää 50 vuotta 16. elokuuta. Hän järjestää syntymäpäivänään Hämeenlinnan Raatihuoneessa seminaarin “Seuraavat 50 vuotta”. Alustajana on Mikko Dufva Sitrasta. HäSa