Kanta-Häme

500 esinettä 5 tunnissa

– Huvittavintahan tässä on se, että ensin huudetaan Katariina Suuren aarretta ja sen jälkeen Singerin ompelukonetta, naurahtaa Turengin Huutokauppakeskuksen yrittäjä Petteri Vuorinen.
Tänään sunnuntaina järjestettävässä huutokaupassa asia on oikeastaan kirjaimellisesti näin.
 
Myynnissä on nimittäin posliinitarjotin, joka on kuulunut Venäjän keisari Katariina Suuren astiastoon. Vuorisen mukaan aitoudesta ei ole epäselvyyttä, sillä astian pohjasta löytyy hovin leima Pridvornaia Kontora. Tarjottimen on valmistanut Keisarillinen posliinitehdas 1700-luvun lopulla.
 
Lähtöhinnaksi on arvioitu 2 000 euroa, mutta lopullista myyntihintaa Vuorinen ei lähde veikkailemaan.
 
– Joillekin esineille ei vain voi sanoa hintaa. Jos astia olisi jossain myymälässä myynnissä, voisi sen hinta liikkua jossain 10 000–20 000 euron tietämillä, mutta vaikea sanoa.
 
Katariina Suuren tarjottimen lisäksi myynnissä on tällä kertaa muutakin mielenkiintoista, muun muassa Arabian iso ruukku Turussa sijaitsevasta Rettigin palatsista ja Tsaari Nikolai II:n kaudelta peräisin oleva hopeinen mustekynäteline. 
 
Hopeisen kynätelineen lähtöhinta on 5 000 euroa. Kaupan on myös runsaasti kulta- ja hopeaesineitä, joista Huutokauppakeskus takaa myyjälleen vähintään sulatushinnan.
 
– Tämä on meille nyt järjestyksessään kymmenes huutokauppa. Ihmiset ovat vähitellen alkaneet luottaa meihin, ja siksi myyntiin tulee aina vain arvokkaampaa kamaa.
 
Tällä kertaa tavara on herättänyt runsaasti kiinnostusta ennakkoon, sillä viikko sitten perjantaina nettisivuilla oli käynyt 55 000 kävijää huutokauppatuotteisiin tutustumassa. Tämä oli ennen kuin lehtimainonta oli edes alkanut.
 
Pitkään ei huutokaupassa vietetä yhden esineen parissa, sillä Vuorisen mukaan esineet myydään 10–30 sekunnissa. Kun luettelosta löytyy lähemmäs 500 kohdetta, on huutokauppa ohi viidessä tunnissa.
 
Valtaosa, noin 60–70 prosenttia, esineistä myydään niin, että myyntihinnasta lähdetään ylöspäin. Loput tuotteet myydään lähtöhintaa alhaisemmalla. HÄSA
 
Seuraava huutokauppa sunnuntaina 23.8. kello 12 alkaen

Päivän lehti

4.4.2020