Kanta-Häme

500 euron seteliraha kuihtuu pois

Suomalaiset ovat maksukorttikansaa. Kaikista euromaista vähiten käteistä käytetään juuri Suomessa, ja käteisellä maksaminen vähenee edelleen. Pankki- tai luottokortilla maksetaan Suomessa noin kolme ostosta neljästä. Käteinen taas vaihtaa omistajaa lähinnä silloin, kun tehdään pienimpiä ostoksia.

Suomen Pankin rahahuolto-osaston päällikön Päivi Heikkisen mukaan suomalaiset käyttävät vähän käteistä, koska he luottavat pankkien ja ympäröivän yhteiskunnan toimintaan.

Suomalaisen elämää ei siis juuri haittaa Euroopan keskuspankin EKP:n valmistelema päätös luopua 500 euron setelistä. EKP:n pääjohtajan Mario Draghin mukaan taustalla on huoli siitä, että suuri seteli helpottaa rikollisten ja terroristien toimintaa.

– Emme halua tehdä rahan liikkeelle laskemisella rikollisten elämää mukavaksi, Draghi on sanonut Euroopan parlamentille.

Lopullista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty, mutta ilman keskuspankin päätöstäkin setelin käyttö vähenee silti koko ajan.

Kovin moni suomalainen ei ole edes pitänyt kädessään 500 euron seteliä. Vaikka kaikkien euroseteleiden yhteisarvosta vajaat 30 prosenttia on 500 euron seteleissä, vain kolme prosenttia seteleistä on 500 euron arvoisia.

– Se ei koskaan ole ollut käyttöseteli. Monet kaupat eivät edes ota niin isoa seteliä vastaan, Heikkinen toteaa.

Hänen mukaansa 500 euron seteliä käyttävät lähinnä ihmiset, jotka haluavat säästää rahaa käteisenä.

Seteliä käytetään myös kansainvälisiin maksuihin.

Moni otti aiemmin 500 euron seteleitä mukaan lähtiessään ostamaan käytettyä autoa Saksasta.

Nyt kun kansainväliset tilisiirrot tapahtuvat helpommin ja kortit toimivat eri maissa paremmin, käteisen käyttö vähenee.

Yllättävän monet 500 euron setelin ystävät löytyvät muualta. Eri arvioiden mukaan jopa kolmannes tai melkein puolet niistä lymyää EU:n rajojen ulkopuolella.

Kun oman maan valuuttaan ei luoteta, monet säästävät ja käyttävät mieluummin euroja ja Yhdysvaltojen dollareita.

Rikollisten käyttöön seteliraha sopii hyvin: kun käteinen vaihtaa omistajaa, siitä ei jää todisteita. Samoista syistä Yhdysvalloissa keskustellaan 100 dollarin ja Britanniassa 50 punnan setelin tulevaisuudesta.

Heikkinen sanoo, että rikollismaailmassa käteinen on etupäässä pienimpien tekijöiden käytössä. Suurimmat summat liikkuvat myös rikollismaailmassa sähköisesti, sillä suurten käteissummien käsittely ja liikuttelu on kallista ja hankalaa.

Hän muistuttaa, etteivät suuret setelit tutkimusten mukaan aiheuta rikollisuutta. 500 euron setelin poisto voi parhaimmillaan vaikeuttaa rikollisuutta, mutta ei poista sitä. LM–HäSa

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic