Kanta-Häme

60000 langatonta mikrofonia hiljenee vuoden vaihtuessa

Hämeenlinnan teatterissa testaillaan paraikaa upouutta langatonta mikkijärjestelmää ensi viikolla alkavia Kersantti Karoliina -musikaalin harjoituksia varten. Entinen, vuonna 2010 hankittu systeemi olisi ollut vielä aivan käyttökelpoinen, mutta kohinaa kummempaa siitä ei vuoden vaihteen jälkeen enää kuulu.

– Vaikka kuuluisikin, niin mikrofonien käyttäminen olisi laitonta, muistuttaa teatterin hallintojohtaja Jukka Jokinen.

Teatterille karmea totuus paljastui jo pari vuotta sitten, kun maan hallitus alkoi säätää uutta lakia, joka varasi käytössä olleet 800 megahertsin taajuudet matkapuhelinliikenteelle. Tuolloin teatteri arvioi, että uusien mikkien hankinta kustantaisi noin 50 000 euroa.

Laki tuli voimaan vuosi sitten marraskuussa. Lopulta uusi järjestelmä maksoi teatterille ilman arvonlisäveroa 81 000 euroa.

– Kyllähän se pänni, mutta minkäs teet. Iso juna liikkui, Jokinen toteaa lakonisesti.

Toissijaista käyttöä

Myös teatterin naapuriin Vanaja-saliin on hankittu tänä vuonna tismalleen samanlainen järjestelmä kuin teatteriin. Identtisillä laitteilla on se hyvä puoli, että niitä voidaan käyttää ristiin ja varajärjestelminä toisilleen.

– Meillä investointi ei kirpaissut yhtä pahasti kuin teatterilla, sillä mikkimme olivat jo seitsemän vuotta vanhoja ja pikkuhiljaa käyttöikänsä päässä, kertoo Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor.

Mitään varsinaista lisäarvoa hankinnalla ei kuitenkaan ollut. Verkatehtaan tekninen päällikkö Tommi Kantanen muotoilee asian suoremmin.

– Laita sinne isolla, että tämä oli ihan perseestä koko homma!

Kantanen uskoo, että nyt valitut taajuudet menevät samalla lailla tulevaisuudessa alta.

– Valitsimme tänne italialaisen Wisycomin järjestelmän, koska tässä on laaja taajuusalue, jonka pitäisi pelittää vuoteen 2020 asti.

– Tai ainakin luvat meillä on nyt sinne saakka. Olemme kuitenkin aina toissijaisia käyttäjiä tv-kanaviin ja matkapuhelinverkkoihin nähden, Kantanen kertoo.

Hänen mukaansa on mahdollista, että joku taas ostaa valtiolta taajuuksia, jolloin monet langattomat mikit muuttuvat taas romuksi.

– Taajuusalueen muuttaminen vaatii mikeistä sisuskalujen vaihtamista, jolloin on yhtä kallista ostaa kokonaan uusi, Kantanen selittää.

Hiljaisia kevätjuhlia?

Jouko Astor muistelee, että Australia oli kansainvälisesti ainoita merkittäviä maita, jotka eivät suostuneet myymään 800 MhZ:n taajuuksia, joten ongelma on globaali. Tommi Kantanen uskoo, että monin paikoin mikkien hiljentymiseen herätään vasta liian myöhään.

– Tämä on aika iso kolaus esimerkiksi kouluille. Luultavasti vasta kevätjuhlissa huomataan, ettei kuulu ääntäkään.

Paikallinen mikkijärjestelmien jälleenmyyjä Tv-sävel music shop on kampanjoinut asian puolesta jo alkuvuodesta lähtien.

– Olemme käyneet läpi nimenomaan kouluja ja seurakuntia. Iso remontti tästä tulee, mutta tavaraa on edelleen saatavilla, myyjä Harri Salminen rauhoittelee mattimyöhäisiä.

Salmisen mukaan on arvioitu, että Suomessa taajuuksien vaihto hiljentää noin 60 000 laitetta.

Seudun isoista toimijoista Hamkissa ja Aulangolla tarjouspyynnöt järjestelmistä ovat sisässä.

– Tilanne on sama kaikissa ammattikorkeakouluissa ja kaikki tietävät, mitä muut hankkivat, Hamkin it-vastaava Tero Keso kertoo.

– Meillä on käytössä noin 60 mikkiä, mutta uusinnan yhteydessä niiden määrää pyritään järkeistämään. En osaa tai halua puhua vielä tarkoista kustannuksista, mutta muutamia kymmeniätuhansia euroja.

Hotelli Aulangon kokouspäällikkö Mikko Korhonen arvioi heidän kustannuksekseen ”muutaman tonnin”.

– Ilkeä juttu, mutta samaan aikaan aiomme uusia kokonaan Aulanko-salin digitaaliseksi. Se on isompi investointi vuoden loppuun, sillä mediatykit maksavat kymppitonneja, Korhonen laskee. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic