fbpx
Kanta-Häme

70-vuotias on saamassa lahjan

– Esitän kaupunginhallituksen käsiteltäväksi talousarvion, jossa Riihimäen teatterin ensi vuoden avustus pysyy tämän vuoden tasolla. Se merkitsee, että ensi vuoden aikana on teatterin selvitettävä, miten se jatkaa nykyistä pienemmällä avustuksella, kertoo Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen.

Alun perin teatterin avustuksesta piti leikata 120 000 euroa 500 000 euroon. Kaupunginjohtaja myöntää, että teatterin ensi vuonna viettämä 70-vuotisjuhlavuosi painoi ratkaisunteossa.

Teatterin toimitusjohtaja Matti Arnkil on tyytyväinen esitykseen, joka mahdollistaisi ensi vuodeksi suunnitellun ohjelmiston toteuttamisen. Jos suunniteltu leikkaus toteutuisi, teatterilla ei olisi esityksiä kuin kevätkaudella.

– Neuvottelimme tilanteesta kaupunginjohtajan kanssa ja tämä ratkaisu avaa teatterille aikaa suunnitella uusia toimintatapoja jo vuodeksi 2017, Arnkil sanoo.

Kaupunginjohtajan esitys ei vielä takaa, ettei teatterin avustusta leikata. Esitys puidaan ensin kaupunginhallituksessa ennen kuin talousarvion sisällöstä päätetään budjettivaltuustossa joulukuussa.

Valtuusto on lähes vuosittain keskustellut pitkään teatterin tukemisesta.

Teatteri on jo listannut neljä erilaista kehittämislinjaa, jotka kaikki selvitetään.

Ensimmäinen toimintamalli olisi taiteilijavetoinen, vailla vakinaista esitystilaa oleva Riihimäen teatteri. Näytännöt toteutettaisiin produktiokohtaisesti vuokrattavissa esitystiloissa.

Toinen malli säilyttäisi teatterin tilat, joissa pyöritettäisiin vain vierailunäytelmiä. Omia näyttelijöitä ei olisi, vaan vain hallinnollisia ja teknisiä työntekijöitä.

Kolmas ehdotus toimintamalliksi on toiminnan supistaminen neljänneksen nykyisestä volyymistä. Käytännössä tämä tarkoittaisi henkilökunnan lomautusten kohdentamista teatterissa hiljaisille tammi-helmikuulle ja toukokuulle vuodesta 2017 alkaen.

Neljäntenä ehdotuksena on toiminnan yhdistäminen Hämeenlinnan teatterin kanssa.

Arnkil ei usko kahden teatterin hallinnollisen yhdistämisen helpottavan nykytilannetta. Toimiva ratkaisu vaatisi nykyisten teatterien lakkauttamista ja uuden, alueellisen Hämeenlinnan ja Riihimäen teatterin perustamista.

Arnkil uskoo, että aiheesta neuvotellaan Hämeenlinnan kaupungin kanssa, mutta samalla punnitaan muut vaihtoehdot.

– Ensi keväänä selvitämme laadullisella ja määrällisellä tutkimuksella, mikä merkitys omalla teatterilla on riihimäkeläisille, Arnkil sanoo.

Jos riihimäkeläisille riittää pelkkä viihde, Arnkil pitää vierailuteatterin mallia sopivana ratkaisuna. Toimitusjohtajana hän toivoisi teatterin pystyvän osallistumaan paikalliseen keskusteluun ja toimimaan omalla ohjelmistolla yhteiskunnan peilinä.

Esimerkiksi mielenkiintoisesta ja keskustelua herättävästä ohjelmistosta Arnkil nostaa yleisöä vetäneen Harmony sisters -näytelmän. Samoin lapsille valmistunut Operaatio prinsessa haastoi lapset mukaan toisin kuin loisteliaat klassikot.

Vuonna 2017 ilmeisesti 500 000 euroon supistuva kaupungin tuki merkitsee Matti Arnkilin mukaan joka tapauksessa, että Riihimäen teatterissa joudutaan käynnistämään yt-neuvottelut.

Ensi vuoden avustus ratkeaa maanantaina 7. joulukuuta kaupunginvaltuustossa. HÄSA

Menot