Kanta-Häme

80-vuotias hakeutuu kummaan konserttipaikkaan

Idealamppu syttyi kaksi vuotta sitten. Intendentti Markku Jokinen keksi, että moottoritien katteelle rakennettava, silloin vielä nimetön, kauppakeskus avattaisiin samoihin aikoihin, kun Hämeenlinnan kaupunginorkesteri täyttää 80 vuotta.

– Goodman on tullut hienosti kuluissa ja järjestelyissä meitä vastaan, mistä iso kiitos. Kyllä tämä on varmasti erikoisin esiintymispaikkamme, sanoo Jokinen.

Konserttipaikka ja seitsemänhenkinen kokoonpano, kertovat omaa kieltään aikojen muuttumisesta. Kapellimestari Pasi-Heikki Mikkola tuli orkesteriin 80-luvulla huilistiksi.

– Mehän olimme Beethovenia ja Mendelssohnia esittävä sinfoniaorkesteri, 40–50 soittajaa! Tänä päivänä orkesterit jalkautuvat paljon. Menevät sinne, missä ihmiset ovat.

Kauppakeskuksen keskusaukion akustiikka paljastuu kaikille läsnäolijoille vasta sunnuntaina, mutta Jokinen ja Mikkola keksivät paikasta monta hyvää puolta verrattuna vaikkapa Raatihuoneeseen. Pysäköintipaikoista ei tule pulaa, toinen kerros mahdollistaa parvekekatselun ja -kuuntelun ja miljöö sinänsä jo viestii, ettei pukeutuminen muodostu kynnyskysymykseksi.

– Kuten muussakin kulttuurissa, yleisömme koostuu valtaosin vanhemmista naisista. Kauppakeskukseen on kaikkien helppo tulla, uskoo Jokinen.

Paikallisuutta ja perheenomaisuutta

Vuosikymmenen intendenttinä toimineella Markku Jokisella on yhteistä historiaa kaupunginorkesterin kanssa yli 20 vuotta. Hän ei haluaisi valittaa kaupungin pienentyneistä tukirahoista, mutta niiden romahtaminen näkyy orkesterin toiminnassa enemmän kuin kosmeettisesti.

Kymmenen vuotta sitten orkesteri sai kaupungilta tukea yli 70 000 euroa, tänä vuonna 35 000. Vuonna 2011 kaupunginorkesteri järjesti ennätykselliset 21 konserttia, tänä vuonna kymmenkunta.

Samaan aikaan Verkatehdas yhteistyössä Sinfonia Lahden kanssa on kasvattanut klassisen musiikin konserttitarjontaa kaupungissa.

– Olemme paikallinen kokoonpano eikä ole järkevää lähteä kilpailemaan Sinfonia Lahden kanssa, mutta uskon, että meillekin on jatkossakin kysyntää, sanoo Jokinen.

Elinlankana edulliset nuotit

Kaupunginorkesterilla ei ole enää toimistoa eikä lankapuhelinta, mutta ilman nuotteja orkesteri ei soi.

– Anomme ilmaisia materiaaleja milloin Vaasasta, milloin Mikkelistä. Onneksi Suomen sinfoniaorkesterit ry antaa meille nuotteja edullisesti, vaikka emme ole enää edes heidän orkesterikatalogissaan, huokaa Jokinen.

– Melkein talkootyöksi tämä on mennyt, komppaa Mikkola.

Kaupunginorkesteria pitää hengissä motivaatio ja oman historian arvostaminen.

– Vuonna 1934 perustettu orkesteri on Suomen vanhimpia. Toistaiseksi soittajat ovat tulleet soittamaan ja yleisö kuuntelemaan. Meidän suuri vahvuus on perheenomainen ilmapiiri, kiteyttää Jokela. (HäSa)

Hämeenlinnan kaupunginorkesterin 80-vuotisjuhlakonsertti kauppakeskus Goodmanissa sunnuntaina 2. marraskuuta kello 19. Kesto n. 40 min. ilman väliaikaa. Liput 10 euroa, ilmainen alle 18-vuotiaille. Goodmanin pysäköinti avoinna konsertin loppuun asti.