Kanta-Häme

82-vuotias Raija Räsänen löysi kuuntelijan ja puhekumppanin Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta

Punaisen Ristin koulutettu vapaaehtoinen Sanna Rautakoski ja Raija Räsänen ystävystyivät heinäkuussa.
Sanna Rautakoski (vas.) vierailee Raija Räsäsen luona parin viikon välein ja viipyy kerrallaan pari kolme tuntia. Yhteisiä puheenaiheita ja yhteistä tekemistä on löytynyt. Räsänen on muun muassa opettanut Rautakoskea ompelemaan kasseja ompelukoneella. Ruokaakin on laitettu yhdessä, ja myös kahvittelu kuuluu kuvioon. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Kun 82-vuotiaalta Raija Räsäseltä kysyy, miksi hän on yksinäinen, hän puhkeaa itkuun.

– Miesystävä kuoli tammikuussa yllättäen Taysissa operaatioon, ja jäin ihan yksin. Minulta meni kokonaan ruokahalu, ja olin masentunut. Olisin halunnut vain nukkua.

– Meillä oli kuusivuotinen ystävyys. Hän kävi luonani Ylöjärveltä, ja minä kävin hänen luonaan siivoamassa ja leipomassa, Räsänen kertoo kuivaillen kyyneleitään kahvipöydässä serviettiin.

 

Räsänen keksi tuttavan kehotuksesta kääntyä Hämeenlinnassa SPR:n puoleen, joka tarjoaa koulutettuja vapaaehtoisia ystäviksi.

Yksi heistä on 26-vuotias Sanna Rautakoski, joka tuli ensimmäistä kertaa käymään Räsäsen luona heinäkuussa.

– Olin jo monta vuotta miettinyt, että haluaisin lähteä toimintaan mukaan. Minulla on halu auttaa ihmisiä. Tykkään ikäihmisistä tosi paljon. Haluan olla läsnä, kuunnella ja olla ihminen ihmiselle. Raija oli kyllä ihan ”järkyttynyt”, kun olin näin nuori, Rautakoski nauraa.

– Sanoin, ettet sinä näin vanhan kanssa tykkää olla, Räsänen jatkaa.

 

Rautakoski halusi ystäväksi nimenomaan vanhukselle.

– Se on ehkä kasvatuksellinen asia. Kotona on aina sanottu, että vanhempia on hyvä kunnioittaa. Omiin isovanhempiin on ollut läheiset välit.

– Arvostan ikäihmisten elämänkokemusta ja viisautta. Heiltä nuori tai kuka vain voi ammentaa oppia.

Vaikka Rautakoski onkin Räsästä 56 vuotta nuorempi, kaksikko on viihtynyt toistensa seurassa erittäin hyvin.

– Meitä yhdistää Raijan kanssa se, että olemme molemmat sairaanhoitajia. Alusta asti suhdettamme on määritellyt se, että olemme tosi rehellisiä ja avoimia toisillemme, Rautakoski sanoo.

 

Räsäsen on kertonut Rautakoskelle ystävyyden edetessä elämäntarinaansa.

Hänen elämäänsä mahtuu enemmän vastoinkäymisiä kuin kenellekään soisi. Hän on muun muassa menettänyt kolmiviikkoisen tyttärensä.

– Aviomies lähti noin kymmenen vuotta sitten. Halvaannuin kokonaan autokolarissa vuonna 2004, ja mies sanoi, ettei halua hoitaa vammaista. Olimme olleet naimisissa 36 vuotta.

Räsäsellä on ollut myös neljä syöpää. Viime aikoina hän kaatuillut satuttaen itseään pahasti, mikä estää häntä enää matkustelemasta ja liikkumasta kaupungilla vapaasti.

– Ikä ei haittaa, mutta nämä sairaudet tekevät olon epävarmaksi. On kurjaa olla neljän seinän sisällä.

 

Raija Räsäsellä on poika ja pojanpoika sekä tytär, jolla on kolme poikaa.

– He käyvät, kun töiltään ehtivät. Jouluisin ollaan yhdessä. Yritän täällä heille joulua laittaa.

Sanna Rautakoski käy Räsäsen luona parin viikon välein ja viipyy kaksi, kolme tuntia. Takana on parikymmentä tapaamista.

Kaksikko on käynyt yhdellä eläkeläisten retkellä, puistossa kävelemässä, kaupassa ja kahviloissa sekä laittanut ruokaa yhdessä. Käsitöistä innostunut Räsänen on lisäksi opettanut Rautakoskea ompelemaan kasseja.

– Aika paljon me juttelemme erilaisista elämän asioista. Kemiat joko kohtaavat tai eivät kohtaa, ja meillä ovat kohdanneet, Rautakoski lisää.

– Olen Sannalle puhunut paljon tästä yksinäisyydestäni ja mitä elämässäni on tapahtunut sekä terveydentilastani. Tällainen ystävyys on hieno joululahja, Räsänen toteaa.

 

Kumpikin katsoo, että on saanut ystävyydestä paljon.

– Aina Sannaa odotan ja mietin, että mitähän tänään tehdään. Kyselen hänen elämästään ja annan ohjeita. Ei Sannallekaan voi aina kaikkea ryöpyttää. Hyvin hän on kyllä jaksanut toisen murheita kuunnella, Raija Räsänen kertoo.

– Molemmat saavat keskusteluista elämänoppia. Saan täältä tukea. Tänne on helppo tulla, ja täällä on helppo olla. Voin tulla sellaisena kuin olen, Sanna Rautakoski sanoo. HÄSA

 

Punaisen Ristin ystävätoiminta

Punaisen Risti välittää vapaaehtoisia ystäviä toisen ihmisen läsnäoloa kaipaaville.

Osoitteessa rednet.punainenristi.fi/ystavatoiminta voi etsiä tapahtumakalenterista sopivan ystäväkurssin tai ilmoittautua vapaaehtoiseksi verkkosivujen kautta.

Toimia voi ikäihmisen, maahanmuuttajan, mielenterveyskuntoutujan, vammaisen tai nuoren ystävänä sekä verkkoystävänä tai vankilavierailijana, ystävärenkaassa, ikäihmisten virkistystoiminnassa, vapaaehtoisena sairaalassa tai vanhainkodissa sekä vapaaehtoisten ohjaajana tai kouluttajana.

Vapaaehtoiselta odotetaan, että hän antaa vain aikaansa sen verran kuin itselle on hyvä.

Tärkeintä on kyky kuunnella ja olla läsnä.

Yhteinen ajanvietto voi olla kahvittelua, ulkoilua tai jokin harrastus.

Lähde: SPR