Kanta-Häme Hämeenlinna

Asukkailta täystyrmäys lähiterveysasemien lakkautussuunnitelmille

Kaupunginhallitus päättii maanantaina esittää Ojoisten ja Idänpään terveysasemien lakkauttamista osana kaupungin säästösuunnitelmia. Hämeen Sanomien jututtamilta kaupunkilaisilta mahdollinen lakkauttaminen sai täystyrmäyksen.
Kolmisen vuotta sitten Ojoisille muuttanut Kai Leino epäilee, ettei kaupunginosassa ole montakaan asukasta, jolta löytyisi ymmärrystä lähiaseman lakkauttamiselle. Kuvat: RIku Hasari

Ojoisten terveysasemalla maanantaina asioinut Marja Roiha ihmetteli, miksi toimivaa palvelua pitäisi muuttaa.

– Lähiterveysasemat ovat hyviä paikkoja pienten vaivojen hoitoon. Tänne pääsee jonottamatta, Roiha sanoi.

Kolmisen vuotta sitten Ojoisille muuttanut Kai Leino epäili, ettei kaupunginosassa ole montakaan asukasta, jolta löytyisi ymmärrystä lähiaseman lakkauttamiselle.

– Terveysaseman läheisyys ei vaikuttanut muuttoomme, mutta olemme silti olleet siihen hyvin tyytyväisiä. En usko, että suurempi yksikkö tarkoittaa parempaa palvelua. Saadaanko niihin lääkäreitäkään riittävästi? Leino pohti.

Lisää aiheesta: Hämeenlinnan kovat toimet puntarissa –
Kaupunginhallitus käsittelee tänään säästölistaa

 

Ihmisiä epäilytti, toisiko terveysasemien keskittäminen suurempiin yksikköihin tavoiteltuja säästöjä.

Idänpään terveysasemalla asioinut Mikko Lehtinen totesi, että paljon terveyspalveluja käyttävät ikäihmiset joutuisivat kulkemaan hoitoa saadakseen pidempiä matkoja.

– Toimivatko kyydityssysteemit tälläkään hetkellä? Ja tuoko se säästöä, että vanhuksia kuskataan entistä kauemmas? Lehtinen kysyi.

Lehtinen asuu toisella puolella kaupunkia, mutta käyttää Idänpään terveysasemaa hyvin kokemusten vuoksi.

– Itselleni palvelun sijainti ei ole tärkein, vaan hyvä palvelu. En välttämättä tee ostoksiakaan sieltä, mistä halvimmalla saa, vaan missä palvelu on kohdallaan.

Isot yksiköt eivät vain toimi, Lehtinen totesi.

– Ainakaan ensimmäisellä kerralla ei edes löydä oikealle luukulle.

Lue myös: Hämeenlinnan kaupungilla edessään isot säästöt
– Lakkautusuhan alla Lammin lukio ja Myllymäen koulu

 

Esko Aaltonen muistuttaa, että lähipalveluita on karsittu jo ennestään.

Ojoislainen Esko Aaltonen sai terveysasemalta maanantaina tarvitsemansa palvelun parissa minuutissa.

– Lääkityksen uusiminen hoituu täällä hetkessä. Ennen täältä sai hammashoidon palvelutkin, Aaltonen muistuttaa jo toteutetusta lähipalvelun supistamisesta.

Aaltonen huomautti, että Ojoisilla asuu paljon keskimäärin eniten terveyspalveluja käyttäviä ryhmiä: ikäihmisiä ja nuoria lapsiperheitä.

– Täällä on satoja rintamamiestaloja, joissa asuu vanhuksia tai alueelle myöhemmin muuttaneita lapsiperheitä.

Yhden lähipalvelun poistaminen olisi Aaltosesta ”täysin tyhmää”, kun terveysaseman viereen on hiljattain valmistunut toinen lähipalvelu, Ojoisten Lastentalo.

– Suurilla asuinalueilla on syytä olla kattavat palvelut. Kaupunginosassa pitäisi säilyttää terveyspalveluja edes supistettuna, että olisi joku paikka missä voisi käydä. HäSa

 

Lue myös: Terveysasemien tulevaisuus pohdittavaksi (28.10.2019)

 

Päivitetty 28.10. klo 16.10: Muutettu tekstiin tieto, että kaupunginhallitus päätti esittää terveysasemien lakkauttamista.