Kanta-Häme Hämeenlinna

Sotaveteraani Matti sai ystävän Mervistä: "Matti käy aina ostamassa minulle pullaa, että pysyy linjat kunnossa"

Hämeenlinnan Tori-Apteekki halusi lieventää vanhusten yksinäisyyttä ja lahjoitti aineettomana lahjana Seurana oy:n ystäväseuraa hämeenlinnalaiselle sotaveteraanille.
Mervi Lehtisen vierailu on Matti Jyrkänpäälle viikon kohokohta. Kaksikko vaihtaa aina viikon kuulumiset, ja Jyrkänpää tarjoaa maittavat kahvit pullineen. Valokuvien katselu ja vanhojen muistelu on myös tärkeää. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Mervi Lehtisen vierailu on Matti Jyrkänpäälle viikon kohokohta. Kaksikko vaihtaa aina viikon kuulumiset, ja Jyrkänpää tarjoaa maittavat kahvit pullineen. Valokuvien katselu ja vanhojen muistelu on myös tärkeää. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

96-vuotias sotaveteraani Matti Jyrkänpää on elänyt yksin viimeiset kuusi vuotta vaimonsa Annelin kuoltua.

– Anneli oli hyvä vaimo. Hän oli lääninhallituksessa töissä. Hyvin paljon olen nykyään yksin, ikäisekseen nuorekkaan oloinen ja elämänmyönteinen Jyrkänpää sanoo.

Vaikka hän ajoi autoa 90-vuotiaaksi asti ja nuorempana veneili ja voitti moottoripyöräkilpailuja, meno on nyt hiljentynyt rollaattorin vauhtiin.

Yritykset voisivat tarttua enemmän ystävä-haasteeseen

Päivät seuraavat hyvin samanlaisina toisiaan: arkipäivisin Jyrkänpää käy ulkona syömässä ja pari kertaa viikossa ruokaostoksilla kauppakeskus Goodmanissa vointinsa mukaan. Viikonlopun ruoat hän osin valmistaa ja lämmittää itse.

Arkirytmin rikkovat käynnit Karjala-pirtillä ja reissut taksilla sotaveteraaneja ja -invalideja kuntouttavaan Ilveskotiin ”palloa pelailemaan” kavereiden kanssa.

Viime joulun alla Matti Jyrkänpää sai uuden ystävän hämeenlinnalaisesta Mervi Lehtisestä, joka käy nyt kerran viikossa Jyrkänpään luona Seurana oy:n kummivanhusohjelman kautta.

Ystäväpalvelun osti niin sanottuna aineettomana lahjana apteekkari Jukka Niemi Hämeenlinnan Tori-Apteekista.

– Aineettomilla lahjoilla voimme oikeasti tehdä hyvää ihan lähipiirissämmekin. Toivon, että esimerkkimme siivittää vanhusten kummitoimintaa Hämeenlinnassa, Niemi toteaa.

Myös Lehtinen kehottaa yrityksiä tarttumaan haasteeseen.

– Veteraaneja on enää niin vähän jäljellä. Toivon, että täkäläiset firmat ottaisivat haasteen vastaan ja tarjoaisivat ikäihmisille arjen yksinäisyyttä vähentämään.

Vierailu etenee Matin ehdoilla

Matti Jyrkänpään ystävänä aloittanut Mervi Lehtinen on urallaan työskennellyt hoiva-alalla dementiatyön parissa.

– Menemme täällä Matin ehdoilla. Pitää kunnioittaa Matin tahtoa ja toiveita. Puhumme elämän kirjon läpi. Lisäksi keskustelemme, mitä viikon aikana on tapahtunut ja missä Matti on käynyt. Minulla on vaitiolovelvollisuus. Välillä myös laulamme yhdessä, Lehtinen kertoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Parin yhteisiin rituaaleihin kuuluu aina ehdottomasti kahvittelu.

– Matti käy aina ostamassa minulle pullaa, että pysyy linjat kunnossa! Mervi Lehtinen nauraa.

– Täytyyhän niiden kunnossa olla, Matti Jyrkänpää hymähtää takaisin.

Lehtinen kertoo, että Jyrkänpää on joskus ehtinyt tulla häntä kerrostalon alakertaan vastaan, jos hän on ollut pari minuuttia myöhässä.

– Totta kai aina odotan Merviä. Piristäähän se, kun on joku, jonka kanssa jutella ja katsella hymyä huulten. Aika täällä käy pitkäksi, mutta onneksi televisio on apuna. Aika paljon urheilua tulee katsottua, Matti Jyrkänpää kertoo.

Jyrkänpää myös aina vilkuttaa keittiön ikkunasta, kun Lehtinen poistuu.

Valokuvat ovat rakkaita ja tärkeitä

Kaksikko katselee yhdessä paljon Jyrkänpään valokuvia, joita ovat huoneiden seinät ja piironkien päälliset sekä kymmenet albumit täynnä.

Valokuvilla tuntuu olevan Jyrkänpäälle erityisen tärkeä merkitys. Niiden kautta hän peilaa elämäänsä myös vieraille. Matti Jyrkänpäästä on eteisessä kuva 17-vuotiaana sotilaspoikana, ja hän esittelee kuvaa ylpeänä, kuten myös useita sodanaikaisia valokuvia. Isästäkin löytyy vanhanajan henkeä huokuva kuva meriltä.

Oman 38-vuotisen uransa Matti Jyrkänpää teki Skogsterilla edeten juoksupojasta sähköosaston esimieheksi. Hän myös paljastaa toimineensa Kauko Viitamäen orkesterissa kolme vuotta rumpalina kaivaen samalla levyn esiin näytille.

Valokuvien lisäksi Jyrkänpäälle tärkeitä ovat runot, joita hän innostuu etsimään piirongin laatikosta ja lausumaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kahvinjuonnin, kuulumisten vaihdon ja valokuvien katselun ohessa Jyrkänpää innostuu esittelemään rollaattoriin kehittelemäänsä sateenvarjopatenttia.

”Matti on opettanut paljon elämästä”

Mervi Lehtinen kertoo nauttineensa ajasta Matti Jyrkänpään seurassa.

– Meillä on niin samanlainen näkemys elämästä. Matti on opettanut minulle paljon elämästä. Hän on aina niin positiivinen.

Jyrkänpää yllättää vastauksellaan kysymykseen, mitä hän toivoisi ystäväseuralaiseltaan.

– Ei meillä ainakaan vielä yhteistä lasta ole, hän sanoo pilke silmäkulmassaan ja herkeää nauramaan yhdessä Lehtisen kanssa. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic