fbpx
Kanta-Häme

A-klinikka auttaa rahapeliongelmaisia

Rahapelihaittojen ehkäisy on vastedes kiinteä osa kuntien ehkäisevää päihdetyötä. Joulukuun alussa voimaan astuva uusi laki nostaa rahapelaamisen aiheuttamat haitat päihteidenkäytön rinnalle.

Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry:n asiantuntija Tuomas Rouvila pitää uutta lakikirjausta hyvänä uudistuksena.

– Tällä tavoin rahapeliongelmat ikään kuin virallisesti hyväksytään ehkäisevään päihdetyöhön liittyväksi. Laki velvoittaa, mutta antaa myös kuntien toiminnalle selkänojan.

Kytkös osaksi ehkäisevää päihdetyötä on luonteva, sillä tuoreen EHYT ry:n teettämän selvityksen mukaan riskipelaamisella on suora yhteys päihteidenkäyttöön. Ongelmien kasaantumistaipumuksesta kielii se, että riskipelaajat sekä tupakoivat että juovat kerralla enemmän alkoholia kuin maltillisesti pelaavat.

Hämeenlinnan kaupungin tilaajajohtaja Jukka Lindberg puolestaan arvioi, että joillekin kunnille tai kaupungeille uusi laki saattaa tuoda haasteita. Hämeenlinnan tyyppisessä kunnassa asian suhteen ei kuitenkaan lähdetä nollasta, sillä ennaltaehkäisevällä työllä on jo pitkät perinteet. Esimerkkinä tästä on paikallisiin alkoholihaittojen ehkäisyyn pureutunut Pakka-hanke.

– Kyllähän tässäkin asiassa on niin, että jos ennnaltaehkäisy hoidetaan hyvin, haittojen korjaukseen uppoaa paljon vähemmän, Lindberg summaa.

Hämeenlinnan seudulla ennaltaehkäisevän työn veturina on kaupungin kumppanuus- ja palvelusopimuksen perusteella A-klinikkasäätiö.

A-klinikkasäätiön toiminnassa rahapeliongelmat eivät ole enää uusi työsarka sen paremmin ennaltaehkäisevällä puolella kuin hoidoissakaan.

– Kyllähän meillä on esimerkiksi pidetty jo muutama vuosi sitten Päihdefoorumikin rahapeliasioista ja henkilökuntaa on koulutettu. Kouluille on viety tietoa ruutuajoista ja pelien ikärajoista. Lisäksi joulukuun alussa alkaa kampanja, jossa tehostetaan rahapelien ikärajojen valvontaa. Siinä on mukana muun muassa vähittäiskauppiaita ja R-kioskeja, luettelee A-klinikkasäätiön ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Katri Lartama.

A-klinikan asiakaskunnassa rahapeliongelmaisten määrä on viime vuosina selkeästi lisääntynyt. Nuorisoterapeutti Eveliina Haikka ei osaa sanoa, onko tässä taustalla hoitoontulon kynnyksen madaltuminen vai ongelmien lisääntyminen.

Haikka kertoo, että tyypillisesti rahapeliongelmien hoito on avohoitoa, joita tukevat esimerkiksi itse tehdyt pelaamisen estot ja pikavippikiellot. Usein liikkeelle lähdetään kymmenen hoitokerran terapeuttisilla keskusteluilla, mutta myös laitoshoito on mahdollinen, jos pelihimo on todella voimakas.

Osa peliongelmaisista hakeutuu hoitoon itse, osa tulee sosiaalitoimen, oppilaitosten tai esimerkiksi psykiatrisen klinikan lähettäminä.

Meneillään olevan ehkäisevän päihdetyön viikon valtakunnallisena teemana on tällä kertaa ”Onni on katsojan silmässä”. Hämeenlinnassa järjestetty 38. päihdefoorumi rantautui keskiviikkona ensimmäistä kertaa keskelle ihmisvilinää kauppakeskus Goodmaniin. HäSa

Avoimet ovetEhkäisevän päihdetyön yksikössä tänään to 5.11. klo 12–18, osoitteessa A-klinikka, Viipurintie 1–3 G, 4. krs. Hämeenlinna.

Menot