Kanta-Häme

AAA-luokka on lähdössä

Nordean ekonomistit odottavat, että Suomi menettää AAA-luottoluokituksensa ensi vuonna. Luottoluokituksen alentuminen on vain ajan kysymys.

– Luottoluokittajien kärsivällisyys on koetuksella ja luottoluokitus kolme A:ta murenee vuoden 2015 aikana, sanoo Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen pankin videolähetyksessä.

Ekonomistien mielestä luottoluokitus laskee, koska toimintakyvytön hallitus on siirtänyt rakennepaketissa listatut uudistukset seuraavalle vaalikaudelle. Ilman leikkauksia valtion ja kuntien alijäämät säilyvät suurina.

”Lama-Suomi on vain yhden uuden shokin päässä deflaatiosta, neljännen peräkkäisen supistuvan talouden vuodesta ja luottoluokituksen laskusta”, Nordean katsauksessa kerrotaan.

Käännettä…ei näkyvissä

Ekonomistien näkemys Suomen taloudesta on pikimusta. Käännettä parempaan ei ole näkyvissä. Uudet tilaukset ja vienti eivät ole kasvussa. Kasvava työttömyys ja reaalipalkkojen kasvun leikkaus syövät kotimarkkinoiden kysyntää. Työttömiä on ensi vuonna 20 000 henkilöä enemmän kuin tänä vuonna.

– Ei itse asiassa ole kauhean kaukana se, että ensi vuosi voisi olla neljäs peräkkäinen vuosi, jolloin talous supistuu, Sorjonen sanoo.

Nordean katsauksen mukaan ekonomistikuntaa on ansaitusti arvosteltu siitä, että se näkee kovin usein nousukäänteen puolen vuoden päässä. Nordean ekonomistien mielestä piristymistä kannattaa nyt odotella aikaisintaan pitkällä vuoden 2015 puolella.

Nordean ekonomistit pitävät ennallaan ennusteensa, että kuluvana vuonna Suomen talous supistuu 0,5 prosenttia. Ensi vuoden kasvuennuste leikattiin uudessa ennusteessa 0,3 prosenttiin.

Suunta tiedossa,…toteutus puuttuu

Suomi rikkoo Emu-sopimuksen 60 prosentin velkakaton. Julkinen velka kasvaa yli 130 miljardin euron vuonna 2016.

”Olemme heikossa asemassa ottamaan vastaan seuraavan iskun, joka kohdistuu maailmantalouteen”, katsaus toteaa.

Nordean ekonomistien mukaan talouspolitiikalta edellytettävä suunta on kaikkien tiedossa, mutta toteutus puuttuu.

”Ensi vuosi on luokituslaskun aika, mikä toivottavasti saa seuraavan hallitusohjelman kirjoittajat tarpeeksi kunnianhimoisiksi”, toivotaan katsauksessa. (HäSa)

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic