fbpx
Kanta-Häme

"Aakkoset" aiheuttavat riippuvuutta

Huumeiden käyttäjien neuvonta- ja auttamispiste Living Room vaihtaa kuluvana vuonna ennätysmäärän käytettyjä neuloja ja ruiskuja.

– Viime vuonna vaihdoimme yhteensä noin 80 000 neulaa, kun tänä vuonna on mennyt jo yli 70 000, kertoo osastonhoitaja Jutta Pääkkönen.

Kasvanut määrä ei kuitenkaan kerro siitä, että suonensisäisten huumeiden käyttö olisi lisääntynyt. Pääkkösen mukaan keskiviikkona 15 vuotta jatkunutta toimintaansa muistanut Living Room tavoittaa kovien huumeiden käyttäjät entistä paremmin.

Narkomaanien neuvontapisteistä suurin osa lopetti muutama vuosi sitten kerralla vaihdettavien välineiden määrän rajoittamisen.

– Toinen merkittävä tekijä on vertaistoimijat. He vaihtavat suuria määriä käytettyjä välineitä Living Roomissa ja vievät puhtaita mukanaan huumekämppiin niille asiakkaille, jotka eivät hakeudu meidän palveluihimme, Pääkkönen kertoo.

Living Roomiin työllistetty “Mikael” käy tarvittaessa vaihtamassa neuloja huumekämpissä.

– Ei ole harvinaista, että useampi tyyppi makaa kämpässä viikon ja käyttää yhteisiä piikkejä. Moni sanoo, että samoja välineitä voi käyttää vähän aikaa. Sanon aina, että ne pitää vaihtaa heti, Mikael kertoo.

Kanta-Hämeessä rekisteröitiin kuluvan vuoden tammi-elokuussa 452 huumausainerikosta, joista törkeitä oli kuusi. Kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan oli peräti 19,2 prosenttia.

Rikostilastot eivät suoraan näy Living Roomin asiakasmäärissä.

Jutta Pääkkönen epäilee, että uusi näkyvä asiakasryhmä, muuntohuumeiden käyttäjät, ei vielä juurikaan näy poliisin tilastoissa.

– On selvästi ollut havaittavissa, että muuntohuumeet valtaa alaa. Ne ovat todella vaarallisia, niiden käyttäjien fyysinen kunto ja henkinen vointi heikkenee nopeasti.

“Aakkosina” tunnettujen muuntohuumeiden hankkiminen on Mikaelin mukaan helppoa.

– Kun niitä tilaa salatusta netistä Silkroadilta, paketti tulee postissa parissa päivässä.

Palvelupisteen asiakkaat ovat enimmäkseen pitkäaikaiskäyttäjiä, joille huumeiden hankkiminen ja käyttö kuuluu jokapäiväiseen selviytymiseen.

Syyskuun puoliväliin mennessä neuvontapisteessä oli kuluvana vuonna känyt 153 asiakasta ja asiakaskäyntejä oli yhteensä 1401. HÄSA

Menot