Kanta-Häme

Aaltoset myivät vaikeuksiin joutuneen Forssan Kirjapainon

Satavuotias forssalainen yritys siirtyi Laakkosille.
Forssan Kirjapaino keskitti toimintansa ja siirsi painokoneensa Tampereelta Forssaan vuonna 2015.

Aaltosten suku on myynyt Forssan Kirjapainon Pohjois-Karjalan Kirjapainolle. Osakekauppana tehty yrityskauppa astui voimaan perjantaina.

Pohjois-Karjalan Kirjapaino maksoi taloudellisiin vaikeuksiin joutuneen Forssan Kirjapainon osakkeista 2 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 22,6 miljoonaa euroa. Yritys työllisti viime vuonna keskimäärin 131 henkilöä.

Forssan Kirjapainon liikevaihto on romahtanut viime vuosina. Liikevaihto oli 36 miljoonaa euroa vuonna 2014. Kirjapainoyritys jätti yrityssaneeraushakemuksen maaliskuussa 2015 ja sai vahvistetun saneerausohjelman seuraavana syksynä.

Forssan Kirjapaino myi Forssan Lehden ja Seutu-Sanomien julkaisuoikeudet Hämeen Sanomille jo vuonna 2013.

– Kummassakin pitää tehdä isoja korjausliikkeitä. Meidän voimamme eivät riittäneet kahdella kentällä taistelemiseen, tuolloinen toimitusjohtaja Matti Käki sanoi Forssan Lehdessä.

Forssan Kirjapainon tulos ennen varoja ja tilinpäätössiirtoja oli 6,8 miljoonaa euroa tappiollinen vuonna 2014. Seuraavana vuonna tappio kasvoi 8,5 miljoonaan euroon. Saneerausohjelma painoi tappiot 1,4 miljoonaan euroon vuonna 2016.

Raskaiden tappioiden jälkeen Forssan Kirjapainon ylsi juuri ja juuri plusmerkkiseen tulokseen viime vuonna. Sillä on velkaa 10,4 miljoonaa euroa ja varat ylittävät vain niukasti velkojen määrän.

Forssan Kirjapaino on erikoistunut aikakauslehtien painamiseen ja investoinut paljon varoja nykyaikaisiin painokoneisiin. Kirjapainoala on kuitenkin ollut pitkään vaikeuksissa Suomessa.

Forssan Kirjapaino on ollut Forssassa erittäin merkittävä yritys. Forssalainen Esko Aaltonen perusti Forssan Lehden vuonna 1917. Oman kirjapainon, Forssan Kirjapainon, hän perusti vuonna 1920.

Pohjois-Karjalan Kirjapaino on pörssiin listattu yritys, jolla on laajaa paino- ja kustannustoimintaa. Laakkosen suku omistaa enemmistön yhtiöstä. HÄSA

Forssaa torihinnalla

Forssan keskustassa on Esko Aaltosen katu. Sen nimeä ei muuteta Laakkostenkaduksi, vaikka Pohjois-Karjalan Kirjapaino ostaakin Esko Aaltosen perustaman Forssan Kirjapainon.

Muuten yrityskauppa jälleen kerran ravistelee Forssaa ja forssalaisten päitä. Maineikas ja perinteinen forssalaisyritys myydään pilkkahintaan.

Forssaa on koeteltu ankarasti, kun Suomen teollisuutta on ajettu alas. Harva kaupunki on menettänyt asukaslukuunsa suhteutettuna yhtä paljon teollisia työpaikkoja.

Forssan Kirjapainon kaupassa lohdutuksena on, että kirjapainon toimintaa tuskin ajetaan alas. Henkilöstöä on rajusti leikattu ja koneet ovat huipputehokkaita. Pohjois-Karjalan Kirjapaino saa uutta kannattavaa liiketoimintaa eivätkä ostetun yrityksen velat ole sille ongelma.

Päivän lehti

23.1.2020