Kanta-Häme

Aamun­kajastus palkitsee kiipeilijän

Kello kuusi aamulla puhelimet alkavat piipittää. On aika herätä. Auringonnousuun on tunti aikaa.

Varhainen aamu 3 270 metrin korkeudessa on kylmä. Lämpömittari näyttää yhtä astetta pakkasta. Parikymmentä yönsä Altavista del Teiden majalla viettänyttä vaeltajaa kerääntyy lumen peittämälle terassille ihailemaan Teneriffan saaren upeinta näytöstä.

Ensin horisontissa näkyy vain vaimeaa kajoa. Hetken kuluttua koko taivaanranta hehkuu punaisena ja keltaisena. Lopulta auringon ensimmäiset säteet kiipeävät pilvimeren yläpuolelle. Lumiset vuorenrinteet kimaltelevat kuin timantit.

Kuohuviinipullo poksahtaa auki. Tätä hetkeä varten tänne on tultu. Auringonnousu Espanjan korkeimmalta vuorelta Teideltä katseltuna on kaiken vaivan arvoinen.

Maja rakennettiin Teiden tulivuorelle vuonna 1892 antamaan suojaa tutkijoille. Nykyisin se palvelee vaeltajia.

Rakennuksessa on 60 vuodepaikkaa kolmessa huoneessa. Langaton internetyhteys ja mahdollisuus lämmittää ruokaa kruunaavat vuoriluksuksen.

Teide on ollut etenkin ilmastotutkijoiden ja tähtitieteilijöiden vierailukohde jo 1700-luvulla, eikä ihme. Yötaivas korkealla pilvien yläpuolella on taianomaista katseltavaa.

Auringon laskiessa Teiden jylhä varjo piirtyy alapuolella vellovaan pilvimereen samalla, kun kuu nousee taivaalle. Auringon noustessa samainen varjo piirtyy saaren länsipuolelle mereen.

– Teide on yksi maailman parhaista tähtitieteellisistä havainnointipaikoista. Siitä syystä täällä on myös tähtitorni Izañassa, kansallispuiston markkinointivastaava Joan Rodriguez de la Sierra Fuentes sanoo.

Teiden huippu kohoaa 3 718 metriä meren pinnan yläpuolelle. Yleisimmin käytetty vaellusreitti kohti huippua alkaa parkkipaikalta Teiden kansallispuistoa halkovan maantien TF-21:n varresta.

Jo ajomatka vuorelle on elämys. Kasvillisuusvyöhykkeet vaihtuvat, kun tie mutkittelee vehreästä merenpinnan tasosta havumetsävyöhykkeen kautta kohti 2 000 metrin korkeutta. Lopulta jäljellä on enää laavamaisemaa, jossa ei kasva juuri mitään.

Lähtöpaikalla Teiden lumipeitteinen huippu näyttää kaukaiselta tavoitteelta, mutta etenkin loivanousuinen alkumatka taittuu leppoisasti eriskummallista maisemaa ihmetellessä. Valtavat laavakivet jököttävät kellertävän hienon hiekan seassa.

Aikoja sitten kovettuneet laavamuodostelmat osoittavat reittejä, joita laava on aikanaan virrannut. Edellisen kerran Teide purkautui vuonna 1904.

Tulivuorenpurkaukset ovat luoneet karun maailman. Kuussa näyttää varmasti tältä.

– Eri vuodenaikoina Teide näyttäytyy erilaisena. Talvella on lunta, keväällä kukkia. Kesällä on parhaat sääolosuhteet, Rodriguez de la Sierra Fuentes sanoo. (LM–HäSa)

Juhana Nyman