Kanta-Häme

Äänestäisin, jos voisin

– Minulla jää muutama viikko vajaaksi. Mutta ilman muuta äänestäisin näissä vaaleissa, jos ehtisin täyttää 18, sanoo Hattulan Parolan lukion 2. luokalla opiskeleva Roosa Hyyrynen.

Hän kuuluu Hattulan nuorisovaltuustoon, ja juonsi keskiviikkona aamupäivällä lukiossa järjestetyn vaalipaneelin yhdessä kollegansa, Parolan yhteiskoulun 7.-luokkalaisen Samu Hanskan kanssa.

Myös keskustelua seuranneet lukion ensimmäisen luokan oppilaat Karoliina Salminen, Tiia Laine ja Vilma Helander olisivat valmiita uurnille, jos ikä riittäisi.

– Seuraan politiikkaan muutenkin. Minua kiinnostaa tietää, miten asiat menevät, Karoliina Salminen sanoo.

Tiia Laine on perillä politiikasta senkin takia, että hänen äitinsä Jaana Laine on mukana kunnallispolitiikassa. Itse hän ei ainakaan vielä ole innostunut lähtemään mukaan esimerkiksi ehdokkaaksi, kuten eivät myöskään Salminen ja Helander.

Äänestysiän laskun kannalla oli Hattulan paneelin osallistujista kaksi eli hattulalaiset Mari Monto (vihr.) ja Kimmo Kautio (vas.).

Muut panelistit eli Titta Andersson-Bohren (kok.), Iisakki Kiemunki (sd.), Asko Niemelä (kesk.) ja Lulu Ranne (ps.) eivät kannattaneet äänestysiän laskua 16 vuoteen.

Keskustelun vetäjät pitivät tiukkaa tahtia yllä, sillä panelisteilla oli vastausaikaa yleensä minuutti, ja kun se tuli täyteen, lehmänkello katkaisi puhetulvan. Tällä menetelmällä ehdittiin käsitellä monia nuoria koskettavia aiheita, kuten työllistämistä sekä tasapuolisia opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia.

Tätä aihepiiriä koski myös yleisökysymys siitä, miten panelistit turvaisivat vähävaraisten perheiden nuorten harrastusmahdollisuudet.

– Jos minulla olisi tähän patenttiratkaisu, istuisin varmaan jossain muualla. Mutta jonkinlainen stipendijärjestelmä voisi olla hyvä, sillä kalliit harrastukset vaativat uhrauksia perheiltä, Mari Monto sanoi.

Kimmo Kautio painottaisi eri lajien harrastajamääriä, jos puhutaan yhteiskunnan tuesta harrastuksille.

Iisakki Kiemunki harmitteli sitä, että seudun nuoret ovat eriarvoisessa asemassa, sillä Hämeenlinna tukee nuorten jäävuoroja mutta esimerkiksi Hattula ei.

Lulu Ranne toivoi yhtenäistä linjaa harrastusten tukemisessa koko seudulle.

Paneelin päätteeksi kuulijat saivat äänestää värilapuilla voittajaa keskustelijoiden joukosta. Kaikki saivat ääniä, mutta pikaisen laskennan perusteella voiton vei oman kunnan ehdokas eli Mari Monto. HÄSA

Päivän lehti

9.4.2020