Kanta-Häme

Äänestäjät ovat häilyväisiä, varsinkin naiset

Naiset ovat Hämeen vaalipiirissä hieman miehiä varmempia siitä, että äänestävät tulevissa eduskuntavaaleissa. Tulos käy ilmi Tietoykkösen Hämeen Sanomille, Forssan Lehdelle ja Etelä-Suomen Sanomille tekemästä kannatustutkimuksesta.

Naisista 59 prosenttia sanoo varmasti äänestävänsä ja 28 melko varmasti. Miehillä molemmat lukemat ovat muutaman prosenttiyksikön pienemmät.

 

Puolueuskollisuus ei sen sijaan ole naisten hyve. He tarkastelevat puoluekenttää avarakatseisesti.

Noin puolet kyselyyn vastanneista naisista kertoi voivansa äänestää jotain muutakin puoluetta kuin sitä, jota tulevissa vaaleissa todennäköisesti äänestävät. Miehet ovat tässä suhteessa huomattavasti jähmeämpiä.

Keskusta on kyselyn mukaan kovassa nosteessa, mutta sen ja vihreiden todennäköisissä äänestäjissä on eniten niitä, jotka voivat harkita myös jotain muuta puoluetta.

Jopa 59 prosenttia niistä, jotka kertovat kannattavansa keskustaa tai vihreitä, voi harkita myös jotain muuta puoluetta.

Myös vasemmistoliiton kannattajat ovat melko uskottomia, sillä 56 prosenttia heistä saattaa äänestää muutakin puoluetta.

SDP:n kannattajat ovat perinteisesti puolueuskollisia. Yllätys on, että perussuomalaiset osoittautuvat kyselytutkimuksessa vielä uskollisimmiksi.

Aikaisemmissa eduskuntavaaleissa SDP:n kannattajat ovat toisinaan jääneet kotiin mieluummin kuin äänestäneet jotain muuta puoluetta.

30–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista reilut puolet on valmiita äänestämään muutakin kuin nyt kannattamaansa puoluetta.

Ammattiryhmistä ylemmät toimihenkilöt sekä yrittäjät ja johtavassa asemassa olevat harrastavat puolueshoppailua eli eivät jämähdä yhden puolueen kannattajiksi.

Erityisesti kokoomukselta voi karata ääniä keskustalle, mutta myös perussuomalaisilta ja kristillisdemokraateilta.

Toisaalta neljännes keskustan kannattajista kertoo häilyvänsä sen ja kokoomuksen välillä.

Vasemmistoliiton kannattajista jopa kolmannes nimeää toiseksi vaihtoehdoksi SDP:n, samoin vihreiden kannattajista.

Äänestysvarmuudessa kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kannattajat ovat omaa luokkaansa. Sen sijaan vihreiden ja perussuomalaisten kannattajat eivät edes mielipidekyselyssä ole varmoja siitä, että yleensä äänestävät.

Jako on melko perinteinen. Lisäksi kolmannes vaalipiirin äänestäjistä ei tutkimuksen mukaan ole vielä valinnut ensimmäistäkään puoluetta, jota voisi äänestää. Vaalin voittaja voikin olla se puolue, joka parhaiten onnistuu vetoamaan epäröiviin äänestäjiin.

Ikäluokista epävarmuutta äänestämisessä esiintyy eniten nuorissa alle 30-vuotiaissa.

Varmuus kasvaa iän mukana ja yli 70-vuotiaista lähes kaikki ovat vähintäänkin melko varmoja äänestävänsä.

Koska iäkkäät ikäluokat kasvavat koko ajan, tälläkin voi olla merkitystä vaalin lopputulokselle.

Ammattikunnista varmimpia äänestäjiä ovat ylemmät toimihenkilöt ja eläkeläiset. Opiskelijat ovat sen sijaan epävarmoja.

Riihimäen seudulla on enemmän epäröintiä kuin muilla kaupunkiseuduilla. Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kesken ei löydy suuria eroja. HÄSA

Päivän lehti

5.4.2020