Kanta-Häme

Äänestäjät uskovat suuriin kuntiin

Äänestäjät ovat poliitikkoja valmiimpia yhdistämään kuntia nykyistä suuremmiksi Hämeessä.

Hämeen Sanomien vaalikoneen mukaan äänestäjillä ja kansanedustajaehdokkailla on myös erilainen näkemys siitä, mikä olisi Kanta-Hämeelle paras yhteistyösuunta.

Kansanedustajaehdokkaista 55 prosenttia arvioi, että tarvitaan nykyistä suurempia kuntia selviytymään kaikista kunnille sälytetyistä tehtävistä.

Kaikkein suurin into kuntakoon kasvattamiseen on odotetusti kokoomuksen kansanedustajaehdokkailla, joista lähes kaikki pitävät sitä tarpeellisena.

Myös SDP:n, vihreiden ja kristillisdemokraattien kansanedustajaehdokkaista valtaosa piti kuntakoon kasvattamista järkevänä toimena.

Keskustan ja perussuomalaisten ehdokkaat suhtautuvat suurempaan kuntakokoon hyvin varauksellisesti. Vasemmistoliiton ehdokkailla on kuntajakoon kaksijakoinen suhtautuminen.

Vaalikoneeseen vastanneet reilut pari tuhatta äänestäjää pitävät kuntakoon kasvattamista tarpeellisempana kuin ehdokkaat.

Äänestäjistä 64 prosenttia arvioi, että kuntien pitäisi olla nykyistä suurempia selviytyäkseen tehtävistään.

Kanta-Hämeen yhteistyösuunnasta ehdokkaiden ja äänestäjien näkemykset eroavat myös. Ehdokkaista 37 prosenttia pitää pääkaupunkiseutua parhaana suuntana.

Päijät-Hämeellä ja Pirkanmaalla on molemmilla noin 30 prosentin kannatus.

Äänestäjien keskuudessa Pirkanmaa on huomattavasti suositumpi yhteisyösuunta kuin ehdokkaiden keskuudessa. 51 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista äänestäjistä pitää sitä parhaana suuntana Kanta-Hämeelle.

Pääkaupunkiseutu saa vajaan neljänneksen kannatuksen, samoin Päijät-Häme.

Ehkä tämän kysymyksen vastauksia vääristää se, että puolet ehdokkaista on päijäthämäläisiä ja siellä ainakin sote-asioissa on tunnettu suurta vetoa Helsingin kainaloon.

Kansanedustajaehdokkaat ja vaalikoneen käyttäjät eivät ole täysin samaa mieltä siinä, että Hamkille saattaisi olla hyötyä yhdistämisestä johonkin tiedeyliopistoon.

Äänestäjien prosenttiluvut jakautuvat kannattajien ja vastustajien kesken lähes tasan. Yhdistämisellä on hieman enemmän kannattajia kuin vastustajia.

Sen sijaan poliitikot suhtautuvat yhdistämiseen epäilevämmin. 65 prosenttia vastustaa sitä ja vain 30 kannattaa.

Yhdistämiselle löytyy kannatusta kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton, hieman myös vihreiden ehdokkailta.

Erilaisten aluehallinnon yksiköiden kuten ely-keskusten, aluehallintovirastojen ja maakuntien liittojen yhdistämisestä poliitikot ja äänestäjät ovat samoilla linjoilla.

Valtaenemmistö, lähemmäs 80 prosenttia, vaalikoneen käyttäjistä yhdistäisi aluehallinnon yksiköt.

Poliitikoista erityisesti kokoomuksen ja vihreiden, mutta myös keskustan, SDP:n ja kristillisdemokraattien edustajat kannattavat yhdistämistä.

Kaikkein suurin yksimielisyys vallitsi kuitenkin siitä, että Kanta-Hämeessä on mahdollista säilyttää keskussairaalatasoinen erikoissairaanhoidon yksikkö.

Tähän uskoo noin 90 prosenttia poliitikoista ja äänestäjistä. Häsa

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic