Kanta-Häme

Äänestysprosentti romahti Hämeenlinna-Vanajassa

Sunnuntainen ruuhka Hämeenlinnan kirkossa ei näkynyt seurakuntavaalien äänestysprosentissa.

Äänestysvilkkaus Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa jäi 13 prosenttiin, mikä tarkoittaa romahdusta edellisistä, vuoden 2010 seurakuntavaaleista. Tuolloin seurakunnassa äänesti 16,8 prosenttia äänioikeutetuista.

Seurakuntayhtymän muissa seurakunnissa äänestys oli vilkkaampaa. Hauhon seurakunnassa prosentti oli 21,2, Kalvolassa 18,4, Lammilla 20,1 ja Tuuloksessa 21.

Äänestysvilkkaus jäi Hämeenlinna-Vanajassa myös vuoden 2006 vaaleista, jolloin prosentti oli 14,3.

Vuoden 2010 seurakuntavaaleissa äänestysprosentit nousivat yleisesti, kun äänioikeusikäraja oli ensi kertaa 16 vuotta. Koko maan äänestysprosentti oli edellisvaaleissa 17, kun se nyt oli jäämässä prosenttiyksikköä alemmas.

Janakkalassa vain 12 prosenttia äänesti

Janakkalassa äänestysprosentti jäi erittäin alas. Seurakunnan äänioikeutetuista äänesti vain 12 prosenttia, kun luku edellisissä vaaleissa oli 15,2.

Myös Hattulan seurakunnassa äänestysprosentti putosi. Tällä kertaa Hattulan seurakunnan äänioikeutetuista äänestämässä kävi 16,5 prosenttia, kun edellisissä vaaleissa heitä oli 18,9 prosenttia.

Kanta-Hämeessä seurakuntavaalien äänestysprosentti nousi Lopella. Lopen yli 16-vuotiasta seurakuntalaisista äänesti 18,9 prosenttia, kun luku vuonna 2010 oli 17,4.

Kirkossa oli ruuhkaa koko päivän

Äänioikeutetut seurakuntavaaleissa oli Hämeenlinnan kirkossa jaettu kahteen jonoon sukunimen alkukirjaimen mukaan. Moneen otteeseen toinen jonoista tai jopa molemmat ulottuivat ulos saakka.

– Oli tietysti valitettavaa, että ihmiset joutuivat jonkin verran jonottamaan, mutta samalla oli erittäin ilahduttavaa, että kirkossa oli hyvä vaalitunnelma, luonnehti Hämeenlinnan kirkkoherra Timo Kalaja.

Kalaja oli kirkossa puolenpäivän aikaan, kun ihmisiä tuli kadulta kirkkoon parijonossa.

– Varsinainen äänestyspäivä oli meille myönteinen yllätys..

Myös nuoria kävi äänestämässä

– Äänestäjiä on riittänyt kaiken aikaa, kertoi vaaliavustajan tehtävässä kirkossa äänestäjiä oikeaan jonoon ohjannut Marko Pasma, joka työskentelee Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan johtavana diakoniatyöntekijänä.

Suurin osa äänestäjäkunnasta näytti olevan keski-ikäisiä tai sitä vanhempaa väkeä. Marko Pasma kertoi, että myös nuoria oli kuitenkin päivän aikana käynyt jonkin verran äänestämässä.

– Eivät nuoretkaan ole loistaneet pelkästään poissaolollaan, kertoi Pasma, jonka mukaan äänestämässä oli käynyt myös 16-vuotiaita, eli taatusti ensikertalaisia.

16 vuotta täyttäneillä oli nyt toista kertaa äänioikeus seurakuntavaaleissa.

Ensimmäistä kertaa äänestivät seurakuntavaaleissa sisarukset Karoliina ja Matias Huhtala.

Karoliina Huhtala, 18, kertoi, että ehdokasta seurakuntavaaleissa löytyi helposti. Huhtala myös uskoo, että hänen ehdokkaansa saa ajettua asioita eteenpäin seurakunnassa.

Matias Huhtala kertoi tehneensä äänestyspäätöksen vasta sunnuntaina. Seurakunta ja kirkko ovat tulleet tutuiksi muun muassa konserteista, joihin 19-vuotias Huhtala on osallistunut.

Seurakunta tekee tärkeää työtä

Jo päivällä äänestämässä käynyt Eija Ranta oli erittäin ilahtunut, kun kirkossa oli illallakin seurakuntalaisia äänestämässä tungokseksi asti.

– Kaikki eivät onneksi ole eronneet kirkosta.

Rannan oma ehdokas oli löytynyt tuttavapiiristä. Hän on vakuuttunut, että ehdokas pystyy jo koulutuksensakin puolesta vaikuttamaan asioihin oikealla tavalla.

– Esimerkiksi kirkon diakoniatyö on erittäin tärkeää ihmisten arkipäivässä.

Seurakunnan tekemä työ ei ole Eija Rannan mielestä pelkästään uskon asia, eikä seurakunnan kautta välittyvä apu ole toisaalta myöskään pelkästään rahallista.

– Se on myös henkistä ja sosiaalista apua sekä neuvontaa esimerkiksi monille vanhuksille ja vaikkapa yksinhuoltajaäideille, jotka läheskään aina eivät osaa hakea apua itse.

Puoluetunnusten esillä olemisella ei ollut Eijan Rannan äänestämiseen vaikutusta.

– Näissä vaaleissa äänestetään ihmistä. (HäSa)