Kanta-Häme

Ääntenlaskija luottaa tukkimiehenkirjanpitoon

Hämeenlinnalainen Seppo Soikkeli pääsee tänään ensimmäistä kertaa elämässään seuraamaan äänestystä suoraan kuntavaalien keskiöstä.

Häntä ei tarvinnut suostutella kahta kertaa vaalitoimitsijan tehtävään.

– Vaalipäällikkö Keijo Suomalainen soitti, kiinnostaisiko pesti vaalipäivänä. Tuumasin miksikäs ei, oman ääneni olin antanut jo ennakkoon. Onhan se myös kansalaisvelvollisuus, Soikkeli sanoo.

Vaikka kyse ei ole monimutkaisesta tehtävästä, järjesti Hämeenlinnan kaupunki vaalitoimitsijoille perehdytystilaisuuden Raatihuoneessa.

– Äänestystilanne on yksinkertainen suorite niin äänestäjälle kuin toimitsijalle. En näe, että siinä voisi mennä mikään vikaan.

Oikeusministeriöstä Soikkeli sai noin 300-sivuisen paperinivaskan, jossa jokaisen vaalitoimitsijan rooli ohjeineen on määritelty hyvinkin tarkasti.

– Vähempikin olisi riittänyt. Ohjekirja on väännetty niin rautalangasta, että sitä ei voi tulkita väärin. Dokumentti on kuin käsky, hän hymähtää.

Pikakoulutuksen ja paperinipun turvin Soikkeli ryhtyy pestiinsä levollisin mielin.

– Tehtävä on aika yksinkertainen, vaikkakin tarkkuutta vaativa, tukkimiehen kirjanpitoon luottava ääntenlaskija kertoo.

Soikkeli kuvailee tehtävää mielenkiintoiseksi siltäkin osin, että siinä pääsee näkemään Myllymäen äänestystulokset ensimmäisenä.

Soikkelin päivä vaalilautakunnassa on pitkä, josta saatava korvaus on lähinnä nimellinen. Pesti alkaa kello 8 ja päättyy iltamyöhään.

– Päivä on vähän kuin armeijassa. Ensin odotetaan ja sitten alkaa varsinainen toiminta, kun ääniä päästään laskemaan kello 20, eläkkeellä oleva upseeri naurahtaa.

Luvassa on tuntikausia istumista. Siihen Soikkeli valmistautui huhkimalla lauantaina kirveen ja haravan varressa mökillään Sääjärven rannassa Janakkalassa.

– Pätkin klapeja ja siistin pihaa. Sellaista mukavaa ulkoilua, jolla ehkäistään istumatyöstä aiheutuvat vammat, Soikkeli hymyilee.

Paikallaan oleminen ja rutiininomainen työskentely eivät Soikkelia hetkauta suuntaan tai toiseen.

– Hermot kestävät kyllä. Olin 30 vuotta Parolannummella töissä. Siellä sai eräänkin kerran seistä tankin kannella seuraamassa, että homma toimii. Tosin äänestäjien ei tarvitse saapua paikalle parijonossa, Soikkeli nauraa.

Myös ehdokas on aiemmin saanut olla vaalitoimikunnan jäsenenä.

Tänä vuonna sama ei käy enää päinsä. Uudet säännöt sanelevat, että tehtävä on kielletty myös ehdokkaan puolisolta, lapselta, sisaruksilta tai vanhemmilta mutta ei lähisukulaisilta.

– Olisihan se aika hassua hommaa, jos vaalityötä torilla tehnyt ehdokas olisi myös leimaamassa äänestyslipukkeita.

Ensimmäisen kerran Soikkeli kävi vaaliuurnalla äänestysiän saavuttaessaan vuonna 1972. Kertaakaan äänioikeus ei ole jäänyt käyttämättä.

Soikkeli kannustaa kaikkia hyödyntämään äänioikeutensa. Silloin voi huoletta antaa palautetta myös rakentavassa mielessä ehdokkaalleen, jos tämä tulee valituksi.

– Silloin ei ole oikeutta kitistä kunnan asioista, jos ei vaivaudu äänestämään tai kirjaa lipukkeeseen jonkin hupinumeron.

Paikalle kannattaa saapua ajoissa.

– Ensimmäinen äänestäjä saa tarkastaa, että vaaliuurna on varmasti tyhjä. Itse olen saanut tehdä sen kerran. HäSa

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic