Kanta-Häme

Aarteita sadan vuoden ajalta - Akseli Salmisen uistimellakin on tarinansa

Mikä on sinun rakkain aarteesi? Kenties lelu, joka on seurannut sinua lapsuudesta asti tai valokuva ikimuistoisesta hetkestä.

Riihimäen kaupunginmuseo juhlistaa Suomi 100 -juhlavuotta esittelemällä sadan eri-ikäisen ja -taustaisen riihimäkeläisen oman henkilökohtaisen aarteen ja tarinan siitä 100 aarretta Riihimäeltä -näyttelyssä.

– Kovasti tuntuu olevan kiinnostusta ihmisillä. Esineitä on tullut kaikenikäisiltä. Nuorin aarteen lainaaja on 2,5-vuotias. Häneltä saimme korurasian, jossa on koru sisällä. Hän on saanut sen kastelahjaksi kummeiltaan, kertoo museon amanuenssi Päivi Yli-Karhula.

Näyttelyssä aarre on esine tai asia, jolla on ollut suuri merkitys ihmisen elämässä joko tiettynä aikana, tai sitten se on seurannut mukana pitkän ajan.

Aarre voi olla myös kuva jostakin tärkeästä riihimäkeläisestä paikasta tai rakennuksesta tai muusta, mitä ei voi museoon tuoda. Aivan jokapäiväinen, arkinen esine tai asia voi olla se suuri aarre, Yli-Karhula muistuttaa.

– Yksi näyttelyn esineistä on punainen villatakki, joka perheen äidillä oli aina päällään. Se on lapsille tosi rakas ja muistuttaa siitä, kun pääsi äidin syliin. Toiselle taas aarre on isovanhempien vanhat vihkisormukset, joita on itsekin käyttänyt.

Näyttelyyn on tuotu lisäksi lehtijuttu, jonka valokuvassa näkyy lapsuudenkoti. Aarre omistajalleen on myös pokaali, jonka tämä on nuoruudessaan voittanut iskelmälaulun SM-kisoista. Taulujakin vaalitaan aarteina.

– Yksi maalaus on omistajan vanhasta kotitalosta, Pellisen talosta, joka purettiin Riihimäellä 80-luvulla. Se aiheutti silloin paljon keskustelua, ja sen purkua surraan vielä tänäkin päivänä, Päivi Yli-Karhula kertoo.

Näyttelyssä kerrotaan aarteiden avulla ihmisten elämästä itsenäisessä Suomessa.

Aarteiden yhteydessä on lyhyt tarina siitä.

– Ne ovat hyvin liikuttavia juttuja. Osa on innostunut kertomaan meille hyvinkin laajasti tarinaa, miten esine on seurannut mukana melkein vanhempien syntymästä asti.

Aarteiden ja muistojen kautta pääsee tutustumaan ihmisen elämään Riihimäellä jokaisena vuosikymmenenä itsenäisessä Suomessa.

Näyttelyn aarteita tarinoineen taustoittavat kaupunginmuseon kokoelmista valitut valokuvat jokaiselta Suomen itsenäiseltä vuosikymmeneltä Riihimäellä. Kuvat näyttävät ympäristön ja elinolosuhteiden muutoksen.

Näyttelyssä on nähtävillä myös elävää kuvaa vanhasta Riihimäestä.

100 aarretta Riihimäeltä –näyttely avautuu yleisölle 22. tammikuuta.

Omaa aarretta voi tarjota vielä näyttelyyn, sillä aarteet tarinoineen tulevat esille kolmessa erässä.

– Muita rajoituksia aarteilla ei ole kuin että ne eivät voi olla kovin isoja, sen pitää voida olla meillä lainassa vuoden loppuun ja jokin Riihimäki-kytkös pitää olla, amanuenssi Päivi Yli-Karhula luettelee.

Sunnuntaista alkaen esittäytyvät ensimmäiset aarteet. Maaliskuun 15. päivänä näyttelyyn lisätään seuraavat esineet, ja 17. toukokuuta näyttely täydentyy lopuilla aarteilla juuri ennen kansainvälistä museopäivää ja Museoiden yötä. Näyttely on esillä 20.12. saakka.

Aulassa on lisäksi esillä koko vuoden valokuvanäyttelyjä, joissa on riihimäkeläisten harrastajavalokuvaajien kuvia. HÄSA


Tarjoa aarretta

kaupunginmuseo@riihimaki.fi tai (019) 7584117/Päivi Yli-Karhula

 

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic