Kanta-Häme Loppi

Katso video: Satu Valkas jätti psykologin toimistotyöt – Nyt hän auttaa ihmisiä Lopella neljän aasin kanssa

SatuAasin tilalla aaseilla on monenlaisia tehtäviä, joista yksi on toimia metsäkävelijän kavaljeerina.
Satu Valkas on koulutukseltaan psykologi ja sosiaalipedagoginen hevostoiminnanohjaaja. Hän tarjoaa myös eläinavusteista kuntoutusta työkaverinaan neljän aasin jengi. Aaseista kuvassa ovat Yosef ja Rölli. Kuva: Esko Tuovinen
Satu Valkas on koulutukseltaan psykologi ja sosiaalipedagoginen hevostoiminnan ohjaaja. Hän tarjoaa myös eläinavusteista kuntoutusta työkaverinaan neljä aasia, joista kuvassa ovat Yosef ja Rölli. Kuvat: Esko Tuovinen

Miltä tuntuisi ajatus kävellä metsässä aasin kanssa?

Tämän eksoottisen kokemuksen voi hankkia Lopen Tevännöllä Satu Valkaksen aasitilalta.

Kävelyseuraksi on tarjolla joko välimeren miniaasit Rölli ja Calle tai niin sanotusti tavisaasit Yosef ja Jummi.

– Aasit toimivat maadoittajina nykyhetkeen. Aasien kanssa ei ehdi murehtia omia asioitaan, vaan sitä keskittyy ensisijaisesti eläimeen, Valkas kuvailee.

Välimeren miniaaseja on Suomessa tällä hetkellä noin 16 yksilöä, joista valtaosa on Valkaksen ja Hattulalaisen Voimaa laumasta -tiimin Hollannista maahantuomia.

Seurallisia ja rauhallisia

Ylitalon tilalla Valkas myös törmäsi lajiin ensimmäisen kerran noin neljä vuotta sitten.

– Ne olivat niin rauhallisia, hakivat aktiivisesti kontaktia ja tykkäsivät rapsuttelusta.

Valkas oli tuolloin hiljattain muuttanut Lopelle.

– Löysin perunamaatilan isännän, jonka tykö muutin. Samalla uskaltauduin heittäytyä täyspäiväseksi yrittäjäksi. Jätin psykologin toimistotyöt Forssassa ja aloin tehdä eläinavusteista työtä ja toimia perunatilan sihteerinä.

Valkas on kouluttautunut sosiaalipedagogiseksi hevostoimintaohjaajaksi. Hän myös kiertää talleilla antamassa hevosten ohjasajovalmennustunteja. Psykologin ammattia hän harjoittaa tekemällä psykologisia tutkimuksia ostopalveluina.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

”Eikö olisi kiva, että perunatilalla olisi maskotti”

Valkas oivalsi, että ihmisten lähelle hakeutuvat, rauhallisesti käyttäytyvät välimeren miniaasit sopivat täydellisesti eläinavusteiseen toimintaan ja kuntoutukseen.

Kuinkas ollakaan, Ylitalolla oli miniaasin varsa vailla kotia. Oli vain yksi este ylitettävänä. Perunamaan isäntä.

– Mies ei ole oikein hevosihminen, mutta kun otin hänet mukaan katsomaan varsaa ja kysyin, että eikö olisi kiva, että perunatilalla olisi maskotti, pääsimme sopimukseen.

Aivan kuin emännällään, on miniaaseilla nyt monenlaisia työtehtäviä. Eläinavusteisen työn lisäksi ne toimivat tilan maskotteina ja markkinoivat perunatilan tuotteita.

Koska aasi on laumaeläin, piti Rölli-varsalle hankkia seuraa.

Valkaksella oli entuudestaan kaksi ponia, mutta aasi tarvitsee kaverikseen toisen aasin.

Seuraa Röllille pitivät aluksi tämän emä, laina-aasi ja kantavana Hollannista tullut miniaasitamma, joka synnytti kaksi vuotta sitten orivarsan.

Varsa jäi talliin pysyvästi ja se nimettiin jauhoisen perunalajikkeen ja tilan mukaan Aromäen Challengeriksi. Tuttaville hän on Calle.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

SatuAasin tilalla asuu neljän aasin jengi. Etummaisena Jummi, keskellä Calle, takana vasemmalla Yosef ja Satu Valkaksen vierellä Rölli.

Taviksillakin tärkeät roolit

Miniaasien lisäksi tallissa asuu myös kaksi tavallista aasia. Vaikka ”tavallinen aasi” kuulostaa vähättelevältä, on niillä tärkeät roolit SatuAasin palvelukonseptissa.

– Isoilla aaseilla on enemmän voimaa, ja Yosefin olen kouluttanut kärryjä vetämään.

Jummi puolestaan soveltuu ujon luonteensa puolesta hyvin eläinavusteisiin kuntoutustehtäviin, joissa harjoitellaan aran eläimen kohtaamista.

Poneista Valkas joutui luopumaan ajan puutteen vuoksi ja taloudellista syistä.

– Poneille ei ollut niin paljon asiakaskäyttöä, eikä oma aika riittänyt aasien ja perheenlisäyksen jälkeen niiden hoitamiseen, 10 kuukautta vanhan pojan äiti toteaa.

13-vuotias Yosef ja välimeren miniaasi Rölli ottavat elämän rennosti. Aasi on laumaeläin ja kaipaa kaverikseen toisen aasin.

Aasi on myrtsinä, kun sataa

Aasikävelyt ovat Valkaksen mukaan olleet varsin suosittuja. Kävelyt kestävät tunnista kolmeen. Pidemmillä retkillä pysähdytään syömään eväitä, joita aasit kantavat selkärepuissaan.

Asiakkaina on ollut perheitä, kaveriporukoita ja pariskuntia. On aasikävelyn merkeissä vietetty myös yhdet 70-vuotispäivätkin.

Aasikävelyä järjestää Valkaksen tietojen mukaan ainakin kolme muuta tilaa, joista yksi on Röllin kasvattaja Hattulassa.

Valkaksen mukaan hevosia aristelevat ihmiset suhtautuvat aaseihin selvästi rohkeammin. Monet miehet, jotka eivät hevosista välitä, saattavat kiinnostua olemukseltaan rennoista aaseista.

– Aasien mielialaa on helpompi lukea. Moni sanoo, että voisi vain jäädä seuraamaan niitä. Se on rentouttavaa ja niiden olemus tarttuu.

Erityisen helppoa aasien mielialaa on lukea sadekeleillä, sillä aasit inhoavat märkää.

– Kaatosateella aaseista ei ole kävelyllä iloa, sillä ne pönöttävät sisätiloissa ja ovat niin myrtsinnäköisiä.

Myrtsi aasi tarkoittaa taakse käännettyjä korvia, pään riiputusta ja jähmettynyttä olemusta.

– Sen näköinen, että ei huvita, en tule ulos, Valkas täsmentää.

3-vuotias Jummi näyttää, miten lunkisti aasit osaavat elämän ottaa. Kun yksi aasi piehtaroi, seuraa toinen aasi usein perässä.

Tunne työkaverisi

Aasien välillä on enemminkin yksilöeroja kuin lajieroja. Valkaksen mukaan eläinavusteisessa työssä työkaverit pitää tuntea hyvin, jotta asiakkaalle osaa antaa oikean eläimen käyttöön.

– Rölli on luottoaasi ja oikea syliaasi, joka työntää heti pään kainaloon. Se oli helppo kouluttaa sisätilavierailuihin, sillä se kulkee perässäni minne vain, kunhan sillä on turvallinen ja luottavainen olo.

Callella oli epäonnisempi alku, sillä sen emo hylkäsi sen. Varsaa jouduttiin pulloruokkimaan, jonka vuoksi sen suhde ihmiseen eroaa muista lauman aaseista.

– Se rinnastaa ihmislajin aasiksi. Nyt sillä on teini-ikä, ja hormonit alkoivat hyrrätä. Se on ollut jonkin aikaa pois asiakaskäytöstä.

Ennen aasien kuvaamista juttua varten, Calle vieraili eläinlääkärillä. Siellä orille tehtiin se kuuluisa nipsautus, joka on jo nopeasti tasannut oripojan rasavilliä luonnetta.

Avoimet ovet aasitiloilla

Pidetään 2. elokuuta.

Myös SatuAasin tila osallistuu.

Tilalle pääsee tutustumaan aaseihin kello 11–15.

Ohjelmassa on muun muassa kärryajelua Yosef-aasilla, aasivisailua sekä kavioiden vuolunäytös.

Aaseja saa rapsutella ja valokuvata.

Lisätietoja tapahtumasta ja koronarajoituksista löytyy tilan omilta nettisivuilta www.hevostoimintavalkas.com.

Kaikki aasitilojen avoimiin oviin osallistuvat aasitilat löytyvät Suomen aasiyhdistyksen sivuilta.

Päivän lehti

11.8.2020