Kanta-Häme

Aattoiltana tupa on täynnä

Ravintola Hannibal on puettu täydelliseen jouluasuun. Katosta roikkuu joulupalloja ja muhkeita, kullanpunaisia koristeköynnöksiä. Myyntitiskin takana joukko pehmolelujoulupukkeja on ottanut Jägermeister-pulloista tukevan halausotteen.

Koreudesta huolimatta ainakin vielä on kovin hiljaista. Tiskin takana asiakkaita odotteleva Petri Markkanen kertoo, ettei jouluna töiden teko ole juttu eikä mikään. Hän on viimeksi ollut vapailla jouluna vuonna 2000.

– Aatto töissä on ihan kuin tavallinen lauantai-ilta, mitä nyt nuorisolla on mukanaan tavallista isompia seteleitä.

Tapania tanssitaan jo aattona

Markkanen muistelee, ettei kantakaupungin alueella juuri mikään ravintola pidä oviaan auki aattoiltana.

– Jouluaatto on sellainen päivä, että iltakahdeksalta ulkona oven takana on jo pitkä jono. Kun on rahaa ja kaupat kiinni, minnekäs sitä nuoret muualle menisivät kuin baariin. RTylsäähän se on kotona istua päiväkausia tekemättä mitään, Markkanen hymähtää.

Avautuva ulko-ovi tuo sisään pakkasilmaa. Hanna Lyytikäinen ja Iida Karjalainen tilaavat Markkaselta kaksi olutta ja istuutuvat nurkkapöytään.

Lyytikäinen arvelee tulevansa seuraavan kerran ravintolaan tapaninpäivänä.

– Joulua aion viettää ihan perheen parissa, mutta kyllä baarissakin on kiva käydä ja nähdä kavereita. Jouluna on sitä paitsi enemmän rahaa kuin normaalisti, joten ei tarvitse miettiä, onko varaa juhlia vai ei, nuori nainen perustelee.

Ystävykset ihmettelevät autiolta tuntuvaa keskustaa.

– Kaikki ovat kai jo lähteneet joulun viettoon.

Baariin tullaan sosialisoimaan

Sitkeän uskomuksen mukaan jouluna baariin eivät eksy kuin perheettömät, yksinäiset tai alkoholistit.

Suurin osa asiakkaista on kuitenkin nuoria ihmisiä, jotka ovat ensin juhlineet perinteistä joulua perheensä parissa, ja tapaavat lapsuudenystäviä illalla ravintolassa.

Torin Panimossa työskentelevä Petri Pikkarainen vahvistaa, että viikonloput ennen joulua ja joulun jälkeen ovat perinteisesti aika hiljaisia. Aattoiltana ravintola on suljettuna, mutta joulupäivänä ovet kannattaa pitää auki.

– Joulupäivänä käy paljon uusia asiakkaita, jotka asuvat toisella paikkakunnalla ja tulevat joulunviettoon perheidensä luokse. Kotikaupungin ravintolassa näkee sellaisia tuttuja, joihin saattaa törmätä vain kerran vuodessa, Pikkarainen kertoo.

Pikkarainen kertoo olevansa mielellään töissä jouluna.

– Tuplapalkka on ihan hyvä motivaattori, mies tuumaa. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic