Kanta-Häme

Aavekeskusta tuntuu jo raskaasti

Lokakuun lopussa avattiin kauppakeskus, ja avausviikonloppu näkyy yhä kaupungissa.

Goodman-kauppakeskus vei Hämeenlinnan ykköskorttelista, siis kaavoituskorttelista numero yksi, lukuisia suuria kauppoja, ja korttelissa sijaitseva Kauppakeskus Linna on yhä pääosin tyhjä.

Hämeen Sanomat selvitti, kuinka paljon keskustan myymälätiloista on tällä hetkellä käytössä ja miten paljon liikkeet ovat muuttaneet sitten viime kesän. Pohjana käytettiin seurantaa, joka on tehty ennen kauppakeskuksen avausta.

Viiden kuukauden jälkeen Linnan tilat ovat edelleen tyhjiä. Myös muualta Hämeenlinnan keskustasta on kivijalkamyymälöitä vaihtunut.

Toisaalta pääkorttelialueille on tullut uusia liikkeitä, Goodmanin tarjonnasta puhumattakaan.

Goodmaniin lähti keskustasta toistakymmentä liikettä. Keskustan pääkortteleille jäi kuitenkin satakunta liikettä, joten määrällisesti kato on pieni.

Lähteneet liikkeet olivat kuitenkin sellaisia, jotka houkuttelivat asiakkaita. Elannostaan joutuvat kilpailemaan keskustaan jääneet erikoismyymälät.

– Vuosi 2014 oli vähittäiskaupalle erittäin raskas. Alkuvuosi ja kesä olivat huonoja, sitten tuli Goodmanin avajaiset. Liikkeet ovat kärsineet jo aika pitkään, eikä tilanne ole kovin hyvä, kertoo Kellokeskus Laineen yrittäjä ja Linnan kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Ollipekka Laine.

Linnassa muutos näkyy eniten. Vanhoista liikkeistä ovat jäljellä enää pikaruokaravintola, optiikkaliike, ruokakauppa ja pari kahvilaa. Suuret liiketilat ovat pysyneet toistaiseksi tyhjinä.

Kauppakeskus Linnan yläkerrassa jopa pussikaljoitellaan keskellä viikkoa.

Laakereille ei kuitenkaan olla jääty lepäämään, kun Linna hiljeni. Elinkeinoyhtiö Linnan Kehitys on auttanut uusien vuokralaisten etsinnässä, ja kauppahuhut ovat velloneet vuoden lopusta saakka.

Toistaiseksi on ainakin kerrottu, että Kasarmikadun ja Raatihuoneenkadun risteykseen on tulossa kuntosali.

Sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsäsen mukaan tilan omistusjako vaikeuttaa vuokralaisten löytymistä. Tiloista on kuitenkin oltu tasaisen kiinnostuneita.

Yhden osan omistaa eläkevakuutusyhtiö Veritas. Keskiosa on kiinteistösijoitusrahaston omistuksessa, ja Kopin kulman omistaa paikallinen liikemies Seppo Vekka.

– Keskimmäiseen osasta on pitänyt syntyä kaupat, mutta sitä ei ole syntynyt. Tilat ovat kiinnostaneet erikoiskaupan puolen toimijoita Suomesta, mutta olemme toisaalta katsoneet myös sellaista toimintaa, jota ei Hämeenlinnassa vielä ole, Räsänen kertoo.

Kiinteistösijoitusrahastoa hoitava Amplion Asset Management ei kommentoinut tilannetta.

Keskustan liikkeitä vaihtuu, mutta uusien joukossa on myös niitä, jotka suhtautuvat myönteisesti tulevaisuuteen. Tilanne on parempi varsinkin liikkeillä, jotka sijaitsevat pääkortteleiden reunamilla.

Kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier muistuttaa, että asiakkaat päättävät yritysten tulevaisuuden.

– Hyvää on, että uusi kauppakeskus syntyi keskustaan eikä matkan päähän, Hagemeier tiivistää. HÄSA

Päivän lehti

2.4.2020