Kanta-Häme

"Adam", vuoden ensimmäinen vauva Kanta-Hämeessä

Turenkilainen poikalapsi syntyi uudenvuodenpäivänä neljä tuntia ennen seuraavaa kantahämäläistä.
Poikavauva "Adam" ja onnellinen äiti Heli Aho viettivät uudenvuodenpäivää Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosaston vuodeosastolla. Kuva: Tomi Vesaharju

Kanta-Hämeen keskussairaalassa vuoden 2019 ensimmäinen vauva, ”Adam”, syntyi tiistaiaamuna kello 6.55.

Kristinuskossa nimi juontaa juurensa Aadamiin, Raamatun mukaan ensimmäiseen Jumalan luomaan ihmiseen. Maakunnan ensimmäisen vauvan odotusnimen taustalla on tyystin eri tarina.

Vauvan isä Mikko Rantala on täysiverinen Opel-mies ja nimi Adam viittaa saksalaisen autonvalmistajan A-segmentin ketterään menopeliin, jota on verrattu myös kaupunkiautojen pieneksi pallosalamaksi.

Vauvan äiti Heli Aho naurahtaa, että toisena odotusnimenä olisi ollut A-Manta.

– Jokin nimi oli keksittävä vauvan isosiskoja varten, he ovat innoissaan perheen uusimmasta jäsenestä. Ristimänimeä mietimme vielä, Aho sanoo huoneessa numero 6.

 

Turenkilaisella poikavauvalla oli perinteisellä tavalla syntyessään painoa 4 550 grammaa ja pituutta 54,5 senttimetriä.

”Adam” oli ottanut ennakkoa syntymisen suhteen, sillä laskettu aika olisi ollut 12. tammikuuta. Äiti Ahon mukaan synnytys oli aiempaa raskaampi urakka, sillä se kesti niin pitkään.

– Synnytyssalissa vierähti vuorokausi, tyttäreni Aada ja Iida tulivat tähän maailmaan paljon nopeammin, Aho hymyilee.

 

Uudenvuodenpäivän ensimmäisen kantahämäläisen titteli oli poikien välinen. ”Adamin” jälkeen seuraava poika syntyi Kanta-Hämeeseen keskussairaalassa kello 11.

Uudenvuodenaattona puolestaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa syntyi kuusi poikaa ja vuoden 2018 aikana kaikkiaan 1239 vauvaa.

Luku on 109 vauvaa vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Osastolla syntyy vuosittain keskimäärin 1400 vauvaa. Vuosituhannen alussa Kanta-Hämeessä syntyi vuodessa jopa 1700 uutta lasta.

Vaikka syntyvyys on laskussa koko maassa, on Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosaston suosio kasvanut. Toisista maakunnista tulevien synnyttäjien määrä on kasvanut liki 40 prosenttia siitä lähtien, kun valinnanvapauslaki tuli voimaan vuonna 2014.

Kätilö Jenni Lehtovirta-Salon mukaan Ahvenistolla olevan keskussairaalan synnytysosastolle on tullut väkeä aina Akaata ja Tamperetta myöten.

– Varmaan pienen sairaalan edut painavat valintapuntarissa. Täällä on rauhallisempaa kuin isossa yliopistosairaalassa, ja hoito sekä kotiuttaminen ehkä yksilöllisempää, hän arvioi. HäSa

Päivän lehti

27.2.2020