Kanta-Häme

Afrikka tuli tutummaksi

Victor Tokpanou sai djembera-rummullaan pienet jalkaparit tanssimaan villeissä viidakkorytmeissä. Afrikka-ARXantain kuvioissa lasten mukana pyörähteli myös opettaja Kikka Jeliseff Aimo-koulusta.

Koko perheelle suunnattu tapahtuma koostui kolmeen kerrokseen levittäytyneistä Afrikka-aiheisista työpajoista ja monipuolisesta ohjelmasta. Eteläiseen maanosaan ja sen kulttuuriin pääsi tutustumaan kokeilemalla ja itse tekemällä. Touhujen keskellä rauhoittavan tuokion tarjosi äänisafari, pötköttely lattialle levitetyillä patjoilla kuunnellen ääniä Afrikan luonnosta. Palmujen siimeksessä, tilataideteoksessa sujahti vuorokauden kierto ohi varttitunnissa lintujen, nisäkkäiden ja hyönteisten äänien säestämänä.

Viidakkomainen nurkkaus, elämystila talon kakkoskerrokseen syntyi kulttuurituottaja Ann-Marie Fagerströmin mukaan kokoamalla talon kaikki viherkasvit yhteen tilaan.

Tinga tingaa

Isoille arkeille tansanialaistyylistä taidetta, viidakon värikkäitä tinga tinga -lintuja maalasivat Aava Lumivuokko ja Hilma Pakkanen.

– Tänään on taidetta ja monennäköisiä lintuja valmistunut useita kymmeniä, laskeskeli maalaustyöpajassa työskentelyä ohjannut Emma Nurmi-Matongo. Tansanialaisen tinga tinga -maalaustyylin, värikylläisen ja hieman naivistisen, hän sanoi juuri nyt olevan kovin suosittua eri puolilla maailmaa.

Aimo-koulun kolmannen kerroksen työpajassa kankaanpainantaan keskittynyt Veera Viskari, 8, kertoi olleensa mukana ARXantaissa jo aikaisempinakin vuosina. Kankaanpainanta hänelle sen sijaan oli uusi tuttavuus. Kotiin hän lähti kainalossaan pieni punainen liina, johon oli painanut rivin eläinhahmoja.

– Tänään teen lisäksi savitöitä, maalaan tinga tinga -lintuja ja yritän tunnistaa eri mausteita, Veera kertoi.

Hiekka valui somasti sormien välistä, kun sitä savesta muotoiltujen satulinnojen torneihin siirtelivät Matleena Luukkainen, Emilia Aronen, Kerttu Mieskylä ja Veeti Pienimäki.

Lasten puuhia seuranneet vanhemmat totesivat hiekkaleikkien olleen pienimmille yksi päivän viihdyttävimmistä. Päivän kierroksen eri puuhapisteissä he laskivat vievän useita tunteja.

– Tekemistä ARXantaissa, sen eri työ- ja elämyspajoissa, oli mukavasti monen ikäisille.

Lauantaina järjestetty Afrikka-ARXantai oli monen eri tahon yhteinen ponnistus. Mukana olivat Aimokoulu, Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistys, seurakunta, MLL:n Hämeenlinnan yhdistys, maahanmuuttajapalvelut sekä Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX. Tapahtuma oli osa rasismin vastaisen viikon ohjelmia. (HäSa)