Kanta-Häme

Afrikkalainen sikarutto etenee etelästä

On vain ajan kysymys, milloin afrikkalainen sikarutto leviää Latviasta Viroon, sanoo erikoistutkija Jonna Kyyrö Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran riskinarviointiyksiköstä.

– Riski taudin leviämiselle edelleen Suomeen kasvaa välittömästi, kun se pääsee Viron kamaralle.

Afrikkalainen sikarutto, eli ASF, on tämän vuoden aikana levinnyt Baltiaan ja Puolaan.

Evira tiedotti kesäkuun lopussa ensimmäisistä ASF-tapauksista Latviassa. Heinäkuun lopussa maassa todettiin kaksi uutta tapausta lähellä Viron rajaa.

Liettuassa lopetettiin tartunnan takia 20 000 sian suursikala heinäkuun 28. päivänä.

ASF:n leviäminen tyrehdyttäisi viennin

Afrikkalainen sikarutto on lakisääteisesti vastustettava sikojen ja villisikojen virustauti, jossa kuolleisuus on lähes sata prosenttia. Se ei tartu ihmisiin, mutta levitessään sillä olisi suuria taloudellisia vaikutuksia.

Tautilöydöksen perusteella muilla mailla olisi oikeus kieltää sikatuotteiden tuonti Suomesta. Tuontikielto on varotoimi, jolla estetään taudin leviäminen sikojen keskuudessa.

Hattulalainen sikatilan emäntä Rita Wegelius sanoo, että laajamittainen kielto romahduttaisi pahimmillaan koko sikatuotannon.

– Sikatalous on niin huonossa jamassa, että tauti olisi katastrofi, Wegelius sanoo.

Vanhempi tutkija Jarkko Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT) sanoo, että taudin taloudelliset vaikutukset riippuisivat siitä, kuinka Suomesta sianlihaa ostavat maat reagoivat tartuntaan ja kuinka laajoja rajoituksia lihan tuonnille annetaan. Laajamittaisen tuontikiellon vaikutukset olisivat useita kymmeniä miljoonia euroja.

Viime vuonna Suomessa tuotetusta sianlihasta noin 18 prosenttia meni vientiin.

ASF-tartunta voisi Wegeliuksen mukaan vaikuttaa sianlihan myyntiin myös kotimaassa.

– Ihmisten reagointia ei tiedä aina etukäteen. Tieto siitä, että tartunta on ollut jossain, voi vaikuttaa pitkän aikaa kuluttajien mielikuviin sianlihasta.

Kauppavaikutusten lisäksi tauti aiheuttaisi kuluja esimerkiksi eläinten lopettamisesta ja tilojen puhdistamisesta. Niemi sanoo, että suorat vaikutukset ovat pääsääntöisesti satojentuhansien luokkaa, mutta voivat nousta kymmeniinkin miljooniin.

Virus säilyy elinkelpoisena jopa vuoden

Toisin kuin klassiseen sikaruttoon, ASF:ään ei ole rokotetta. Kyyrö ei usko, että sellaista on lähivuosina tulossakaan.

– Suurin osa rokotekokeiluista on mennyt Euroopassa pieleen, joten en ole kovin positiivinen lääkkeen keksimisen suhteen, Kyyrö sanoo.

Syynä tähän on, ettei afrikkalaisen sikaruton aiheuttaman viruksen vasta-aineita tunneta vielä kovin hyvin.

Kyyrön mukaan tärkeintä on ehkäistä taudin leviämistä ennalta.

– Ihmiset eivät aina muista, ettei Venäjältä saa tuoda mitään, missä on lihaa tai maitoa. Tai sitten he eivät ymmärrä miksi.

On esimerkiksi todettu, että ASF voi säilyä elinkelpoisena ilmakuivatussa kinkussa yli vuoden ajan. Tauti voi siis levitä Suomeen yhden makkaranpalan välityksellä.

Kyyrö kertoo, että esimerkiksi tauti on levinnyt kahdesti Portugaliin sioille syötetyn ruokajätteen välityksellä. Venäjällä samaa tapahtuu koko ajan.(HäSa)

Menot