Kanta-Häme

Afrikkalainen sikarutto levinnyt jo Viroon

Sioille hengenvaarallinen afrikkalainen sikarutto (ASF) on tällä viikolla päässyt leviämään Latvian kautta Etelä-Viroon.

Alkuviikosta Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedotti, että Latvian ja Viron rajalla sijaitsevan Valga-alueen läheltä löydettiin villisika, joka oli kuollut afrikkalaiseen sikaruttoon. Pari päivää myöhemmin tuli tieto, että toinen kuollut villisika on löydetty Viljandimaasta Keski-Virosta.

Latviassa, Liettuassa ja Valko-Venäjällä tauti on päässyt leviämään villisioista myös tuotanto- ja kotisikaloihin. Suomen viranomaiset ovat lisänneet taudin seurantaa ja tiedottamista Virossa havaittujen tapausten vuoksi.

Myös Suomen itärajan tuntumassa liikkuvista villisikalaumoista on tutkittu afrikkalaista sikaruttoa. Perjantaina Evira julkisti tutkimustulokset Rautjärvellä liikkuneesta kesystä villisikalaumasta, joka oli tautiepäilyn takia päätetty lopettaa. Laumassa ei ollut ASF:ää.

Muutama vuosi sitten afrikkalaista sikaruttoa havaittiin Pietarin lähellä, minkä takia viranomaiset tarkkailevat itärajan eläinkantaa.

Ihminen suurin riski

Virossa havaitut tapaukset ovat Eviran erikoistutkijan Jonna Kyyrön mukaan kasvattaneet riskiä sille, että tauti leviää Suomeen. Vaikka villisiat eivät Suomenlahden yli pääse omin avuin, Viroon matkustavat suomalaiset voivat tuoda taudin tullessaan.

Ihmiselle tauti on vaaraton, minkä takia se voi kulkeutua matkaajien mukana rajojen yli huomaamatta.

– Viroon matkustetaan Suomesta huomattavasti enemmän kuin Latviaan tai Liettuaan, ja Virosta tulee matkustajia paljon Suomeen. Ihminen on afrikkalaisen sikaruton suurin taudinlevittäjä, Kyyrö sanoo.

Suuren riskin aiheuttavat erityisesti metsästäjät, jotka käyvät Virossa pyytämässä villisikaa. ASF on ihmiselle vaaraton, mutta ihminen voi kantaa virusta vaatteissa, aseissa ja esineissä.

– Kaikkein suurimman riskitekijän muodostavat sikalanpitäjät, jotka käyvät Virossa metsästämässä, Kyyrö arvioi.

ASF leviää myös esimerkiksi ilmakuivatuissa sianlihatuotteissa. Tämän takia tuotteiden tuontia pitäisi Virosta välttää.

Evira neuvoo, että metsästystä harrastavat ihmiset puhdistaisivat huolellisesti kaikki välineensä ja välttäisivät erilaisten metsästysmuistojen tuomista maahan ennen kuin ne on huolellisesti desinfioitu. Myös koirat pitää pestä, mikäli ne ovat osallistuneet jahteihin.

Virustauti kun voi levitä Suomeen likaisten välineiden kautta.

– Jahtimatkaa suunnittelevan olisi juuri nyt hyvä harkita sen tarpeellisuutta. Matkustaessa pitää olla varovainen, Eviran ylitarkastaja Miia Kauremaa kertoo.

Suomessa kaikki sikalan eläimet pitää lopettaa, mikäli yhdelläkin eläimellä havaitaan tautia.

EU-komissio reagoinut

Toistaiseksi Suomen viranomaiset ovat lisänneet ohjeistusta eläinlääkäreille ja eläinkasvattajille, jotta mahdollisiin tautiepäilyihin pääsisi puuttumaan mahdollisimman ajoissa.

Sikojen terveyden lisäksi ASF on Suomen sikatuotannolle uhka myös siksi, että EU voi asettaa Suomen sianlihan vientikieltoon, mikäli tautia havaitaan.

Elokuun lopussa komissio laajensi suojapäätöksellään sian vientirajoitus- ja valvonta-alueita. Toistaiseksi osa Pohjois- ja Itä-Latvia sekä itäinen Liettua ovat EU:ssa alueita, josta ei saa tällä hetkellä viedä eläviä sikoja, sian spermaa tai sikatuotteita.

Etelä-Viro on toistaiseksi vielä tehostetun valvonnan aluetta, kuten on koko itäinen Baltia sekä Puolan koillinen osa. Evirasta uskotaan, että suojapäätöstä tullaan laajentamaan.

– Afrikkalainen sikarutto on vaarallisimpia tauteja, joita siat voivat saada, muistuttaa Eläintautien torjuntayhdistyksen asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic