Kanta-Häme

Ahilammen uimarannalla varoitus elokuun loppuun saakka

Turengin Ahilammilla tiedotetaan uimaveden laaduista. Terveystarkastaja Terhi Asikainen kertoo, että terveysvalvonta suosittelee välttämään uimista. Suositus pidetään voimassa uimakauden loppuun asti.
 
Varoitus johtuu viimeviikkoisesta jätepumppaamon häiriöstä, jonka takia puhdistamatonta jätevettä pääsi vuotamaan luontoon.
 
– Kyse on hätävarjelutoimesta, josta olemme sopineet Valviran kanssa, Asikainen kertoo.
 
Bakteerimäärät vähäisiä
Bakteerimäärät eivät kuitenkaan ole mitenkään hälyttäviä. Kolibakteeria oli viime keskiviikon näytteessä 72 yksikköä ja perjantaisessa näytteessä alustavan tiedon mukaan enää 16. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama raja-arvo on tuhat yksikköä.
 
Myös enterojen määrä on ollut Asikaisen mukaan normaali.
 
Maanantaina Ahilammilla otettiin vielä uudet näytteet, ja niiden tulokset saadaan lähipäivinä.
Asikainen muistuttaa, ettei rannalla oleva tiedote ole sama asia kuin uintikielto. Ihmisille on tärkeää tiedottaa, että jätevesivahinko on tapahtunut. Jokainen voi itse päättää, uiko järvessä vai ei.
 
Uisitko itse Ahilammessa?
– Uisin kyllä, jos se olisi minun rantani. Aina on pöpöjä jossain, ei missään ole steriiliä, Terhi Asikainen sanoo.
 
Tiedotteessa kerrotaan myös, ettei vettä suositella käytettäväksi syötävien kasvien kasteluun eikä eläinten juomavetenä.
 
Tiedote uimakopin seinälle
Terveysvalvonta on saanut jo palautetta siitä, ettei viime viikolla rannalle laitettua tiedotetta huomaa helposti.
 
– Siksi olen pyytänyt, että tiedote laitettaisiin myös uimakopin seinään.
 
Asikainen työskentelee Riihimäen terveyskeskuskuntayhtymän ympäristöterveydenhuollossa, jonka alueeseen Janakkala kuuluu nyt toista vuotta.
 
Omaa arviota kannattaa käyttää myös sinilevän suhteen. Kesä- ja heinäkuun näytteissä on sinilevää havaittu Janakkalassa kolmella uimarannalla: Kernaalanjärvellä, Valajärvellä ja Alasjärven Suruttoman rannalla. 
 
– Näytteitä otetaan aika harvoin, joten kannattaa itse olla hereillä. Sinilevää voi ilmaantua, ja jos ilmaantuu, siitä kannattaa ilmoittaa meille.
 
Vesilaitos seuraa tilannetta
Janakkalan vesilaitoksella tilanne alkaa olla normaali. Toimitusjohtajan sijainen Mikko Honkala sanoo, että Kontiotien jätevesipumppaamon pumppuvika ilmeni viime viikon tiistaina ja se saatiin korjatuksi samana iltana.
 
Jätevettä pääsi putkesta ulos yhteensä noin 2 000 kuutiota. Honkalan mukaan on mahdotonta arvioida, kuinka paljon vettä on päässyt Ahilampeen, joka sijaitsee yli kilometrin päässä pumppaamosta.
 
– Pari säiliöautollista sitä imettiin ojasta pois. Osa imeytyi peltoon nopeasti.
 
Kyseinen pelto on hevosten laidunmaata. Jätevedestä saastuneen maan mullat on vaihdettu.
 
– Nyt enää seuraamme tilannetta, ja myös terveysvalvonta seuraa, Honkala sanoo.
 
Musta jälki ojan pohjalla
Janakkalan ympäristöpäällikkö Heikki Tamminen kävi pumppaamolla maanantaina. 
 
– Vesi on mennyt pitkän matkan pensoittuneessa ojassa. On vaikea sanoa, mikä vaikutus vuodolla on ollut vesistöön.
 
Tamminen kertoo huomanneensa ojan pohjalla mustan jäljen, jonka jätevesi on jättänyt.
 
– On vaikea arvioida, minkälaisen bakteerikuormituksen mahdollinen sadekuuro aiheuttaisi. Mutta kun ottaa huomioon matkat ja määrät, en pidä todennäköisenä, että vaikutuksia tulisi.
 
Tamminen huomauttaa, että jätevedessä on kyse orgaanisesta aineesta, jonka luonto hajottaa nopeasti. Se ei jää saastuttamaan vesiä pitkäksi aikaa. (HäSa)

Menot