Kanta-Häme Hausjärvi

Ahjolan ampumarata suljetaan lopullisesti – Hallinto-oikeus kumosi Hausjärven kunnan aiemmin myöntämän ympäristöluvan

Ampumarataa ylläpitänyt Hausjärven-Riihimäen riistanhoitoyhdistys ei valittanut päätöksestä. "Ahjolan haulikkoradan tarina on nyt loppu."

Hausjärvellä sijaitsevan Ahjolan haulikkoradan lakkauttaminen on varmistunut.

Vaasan halllinto-oikeus päätti kumota Hausjärven kunnan vuonna 2018 myöntämän ympäristöluvan. Ratkaisun pääasiallinen syy oli ampumisesta maastoon jäävä lyijy, jonka katsottiin vaarantavan myös alueen pohjavesien puhtauden.

– Ahjolan haulikkoradan tarina on nyt loppu. Emme valittaneet päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, sanoo rataa ylläpitäneen Hausjärven-Riihimäen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Sankala.

Odotettu ratkaisu

Sankalan mukaan hallinto-oikeuden kanta ei tullut yhdistykselle yllätyksenä.

– Hallinto-oikeuden ratkaisut ovat olleet vastaavissa tapauksissa samankaltaisia. Näissä asioissa ei haluta ottaa mitään riskiä.

Ampumarata on ollut suljettuna vuoden 2017 lopusta, jolloin sen edellinen ympäristölupa päättyi.

– Suurin osa rataa käyttäneistä harrastajista on laittanut pillit pussiin. Aktiivisimmat käyvät ampumassa Hyvinkäällä ja Lopella, Sankala kertoo.

Käytttöön jo 1960-luvulla

Hausjärven kunnan ympäristölautakunta myönsi haulikkoradalle – silloisen ympäristösihteerin esityksen vastaisesti – uuden ympäristöluvan kesällä 2018. Hämeen ely-keskus valitti siitä hallinto-oikeuteen.

Vaasan hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa 5. kesäkuuta. Lyijyongelman lisäksi hallinto-oikeus mainitsi päätöksessään naapureille aiheutuvan meluhaitan.

Ahjolan haulikkorata otettiin käyttöön vuonna 1968. HÄSA

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic