Kanta-Häme

Ahneiden sukupolvi tekee tiliä

 

Moni työelämän yhä kovenevissa vaatimuksissa ahkeroiva ihminen haaveilee eläkevuosista, jolloin ihminen pääsee nauttimaan pitkän ahkerointinsa tuloksista. Entäpä jos hyppäys pois työelämästä tuokin tilalle pelkkää tyhjyyttä? Ja miksi tämän maan rakentanut suurta ikäluokkaa syytetäänkin nykyään ahneiden sukupolveksi, jonka eläkepommi syöksee koko kansakunnan taloudelliseen katastrofiin?
 
Marja Louhijan käsikirjoittama ja Hannu Matti Tyhtilän ohjaama Ruostetta ja timantteja tuo näyttämölle kirjavan joukon enemmän tai vähemmän eläköityneitä ihmisiä, jotka yhdessä tekevät välitilinpäätöstä menneistä vuosista ja yrittävät valmentautua vanhuuteen. 
 
Jani Koskisen roolihahmo on päässyt elämänsä ehtoopuolelle äveriäänä miehenä.
 
– Tuttu on pelannut työelämässä korttinsa hyvin, mutta yksityiselämän puolella on paljon selvittämättömiä asioita, Koskinen kertoo.
 
– Parisuhteet ovat kariutuneet ja suhde omaan poikaan on ongelmallinen. Hän on panostanut kaiken työhön ja tarinansa on hyvinkin tyypillinen. Hyvin usein ihmiset luovat uraansa juuri silloin, kun perheen lapset ovat pieniä. Taloudellinen vauraus ei tuokaan onnea, koska sitä tuottavan systeemin ohjaamisesta kertyykin suunnaton taakka.
 
Kovaa tekstiä
 
Katariina Kuisma-Syrjän esittämä Sixties on 1960-luvun kukkaissukupolven edustaja, jolla on takanaan pari epäonnistunutta avioliittoa.
 
– Hän on herkkä ihminen ja aikansa radikaali, joka on elänyt innostuneisuuden ja kokemusten täyttämää elämää, näyttelijä kuvailee.
 
– Vapautta on riittänyt, mutta käteen ei ole jäänyt oikein mitään ja hän tuntee olevansa täysin tyhjän päällä.
 
Ensi vuoden aikana teatterin johtajuuden jättävä Heikki Paavilainen nähdään yhtenä eläkeläisen arkkityyppinä. Hänen roolihahmonsa Kunto panostaa lapsiin, lapsenlapsiin ja ruumiinkulttuuriin.
 
– Kunto sauvakävelee joka paikkaan, mutta kaiken huhtomisen taustalla on haudattuja tunteita, Paavilainen pohtii.
 
– Hän on unohtanut hoitaa oman äitinsä kunniallisesti hautaan. Marja on kirjoittanut Kunnolle sellaisia repliikkejä, että niitä suorastaan pelottaa sanoa ääneen. Vanhustenhoito saa hänen suustaan sellaista tykitystä, että tukka nousee pystyyn.
 
Ruostetta ja timantteja, kantaesitys to 14.2. klo 19 Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä.

Päivän lehti

30.3.2020